X

Σκληραίνουν οι ποινές για μολότοφ, κλοπές και απειλές μέσω διαδικτύου

Με 57 νέες ρυθμίσεις κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Ant1news

Αυστηροποίηση ποινών για κλοπές και διαρρήξεις, για απειλές μέσω διαδικτύου όπως πρόσφατα του Ρουβίκωνα, αύξηση στα 22 χρόνια από τα 17 που ισχύει σήμερα, του ορίου αποφυλάκισης των πολυϊσοβιτών, δηλαδή και των τρομοκρατών, που είχε μειωθεί με τον προηγούμενο κώδικα, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στους νέους κώδικες που θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες μέρες. 

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται: 

  • Ποινή έως 10 χρόνια για  κατοχή και χρήση μολότοφ από πρόσωπο που τις φέρει σε συγκεντρώσεις
  • Ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για απειλές μέσω διαδικτύου (όπως π.χ πρόσφατα του Ρουβίκωνα για τη χορήγηση άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα)
  • Ποινή φυλάκισης σε όσους εκπαιδεύουν άλλα πρόσωπα στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών (π.χ μολότοφ), πυροβόλων όπλων ή επικίνδυνων ουσιών

"Χημική" τρομοκρατία 

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον αποτελεί επιβαρυντική περίσταση, για πρώτη φορά, η κατοχή χημικών αερίων, που αποτελούν τη βάση πολλών τρομοκρατικών ενεργειών παγκοσμίως. 

Ακόμα στις αλλαγές περιλαμβάνονται: 

  • Φυλάκιση έως 3 χρόνια σε όποιον εισβάλλει σε δημόσια κτίρια (π.χ Ρουβίκωνας)
  • Αυτεπάγγελτη, χωρίς μήνυση του θύματος, η δίωξη  για επιθέσεις σε ελεγκτές της εφορίας και συμβολαιογράφους πλειστηριασμών 
  • Κακούργημα η διάρρηξη ή η κλοπή ,ανεξαρτήτως αξίας των κλοπιμαίων με δράστες 2 ή περισσότερα άτομα
  • Με ισόβια τιμωρείται η οδήγηση υπό μέθη όταν επιφέρει θάνατο πολλών ανθρώπων 

 Με τις αλλαγές εναρμονίζεται η χώρα στις αυστηρές οδηγίες του ΟΟΣΑ και επανέρχεται ως κακούργημα η δωροδοκία- δωροληψία δημοσίου υπαλλήλου.