X

Επική ανατροπή και πρόκριση για την Τότεναμ

Η ομάδα του Ποκετίνο “γονάτισε” τον Άγιαξ και έκλεισε ραντεβού με την Λίβερπουλ στην Μαδρίτη.

Ant1news

Η μαγεία του ποδοσφαίρου σε όλο της το μεγαλείο στο Άμστερνταμ. Ο Αγιαξ έφτασε μερικά δευτερόλεπτα πριν τον τελικό του Champions League, ωστόσο, η ομάδα που στο φινάλε πανηγύρισε μία μυθική ανατροπή, ανάλογη με την χθεσινοβραδινή στο «Άνφιλντ», ήταν η Τότεναμ.

Οι «πετεινοί», παρά την ήττα τους στο Λονδίνο, στον πρώτο ημιτελικό (0-1) και παρότι βρέθηκαν να χάνουν 0-2 στο 35΄ στην ρεβάνς, κατάφεραν με ένα απίστευτο come back στην επανάληψη και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Λούκας Μόουρα (χατ τρικ) να επικρατήσουν με 3-2 του «Αίαντα» και να πάρουν μία μνημειώδη πρόκριση, μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία της διοργάνωσης, στον τελικό του Champions League. Εκεί, όπου την 1η Ιουνίου θα συναντήσουν την Λίβερπουλ στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης, στον αγγλικό «εμφύλιο» που με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα είναι ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα.

Ο Άγιαξ, 24 χρόνια μετά τον τελευταίο τίτλο που κατέκτησε και 23 μετά τον τελευταίο του τελικό στην διοργάνωση, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει το 5ο κορυφαίο τρόπαιο της «Γηραιάς Ηπείρου». Η ομάδα που απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια την Γιουβέντους το άξιζε να φτάσει έως το τέλος, αλλά η έλλειψη εμπειρίας των νεαρών παικτών της δεν της το επέτρεψε. Αποχαιρέτησε, όμως, με «ψηλά το κεφάλι», με τους οπαδούς να αποθεώνουν τους παίκτες του Τεν Χαγκ, οι οποίοι ήταν πεσμένοι στον αγωνιστικό χώρο και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν...

 

Η υπόθεση πρόκριση έδειχνε πως είχε τελειώσει με τη συμπλήρωση των πρώτων 35 λεπτών της αναμέτρησης, με τους γηπεδούχους να πετυχαίνουν δύο πανέμορφα γκολ, το πρώτο με τον Ντε Λιχτ στο 5΄ (κεφαλιά) και το δεύτερο 10 λεπτά πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μέρους, με το φοβερό σουτ του Ζίγιες μέσα από την περιοχή.

 

Η Τότεναμ, μετά την «ψυχρολουσία» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Σον στο 6΄, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Ονάνα. Δεν μπόρεσε η ομάδα του Ποκετίνο να... βρει ένα γκολ για να ξαναμπεί στο ματς και με βάση τη λογική στο δεύτερο μέρος θα κυνηγούσε ένα θαύμα.

Στο εφετινό Champions League, όμως, τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Όπως συνέβη και χθες βράδυ στο «Ανφιλντ», με την Λίβερπουλ να κάνει μία μυθική ανατροπή επί της Μπαρτσελόνα, έτσι κι απόψε επαναλήφθηκε το ίδιο κι από την Τότεναμ. Μέσα σε 4 λεπτά στο ξεκίνημα της επανάληψης (55΄-59΄) οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με ισάριθμα γκολ από τον Λούκας Μόουρα και όλα ξεκίνησαν από το... μηδέν.

Το 2-2 έδωσε μία «άγρια ομορφιά» στο ματς, η Τότεναμ πίεσε πάρα πολύ για να βρει το γκολ της πρόκρισης και ο... χαμένος για 15 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, Άγιαξ, συνήλθε και ήταν... φαρμάκι στις αντεπιθέσεις.

 

Ο Ζίγιες έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 65΄ να δώσει νέο προβάδισμα στον «Αίαντα», ενώ στο 74΄ ο Αντερβάιρελντ λίγο έλλειψε με κεφαλιά να στέλει την Τότεναμ... στον έβδομο ουρανό. Στο 79΄ ο Ζίγιες «σημάδεψε» το αριστερό δοκάρι του Λιορίς, ενώ στο 87΄ οι φιλοξενούμενοι έχασαν απίστευτη διπλή ευκαιρία, αρχικά με την κεφαλιά του Γιορέντε στο οριζόντιο δοκάρι και στο «ριμπάουντ» το σουτ του Σον έδιωξε πάνω στη γραμμή αμυντικός του Άγιαξ.

Οι Ολλανδοί πανηγύριχαν στις εξέδρες, όλοι περίμεναν το σφύριγμα του Μπριχ, ωστόσο, ο Μόουρα έμελλε να βάλει την υπογραφή του στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων και να στείλει την ομάδα του και τον κόσμο στον... έβδομο ουρανό (3-2).

Οι συνθέσεις:

ΑΓΙΑΞ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονάνα, Ντε Λιχτ, Ντε Μπέεκ (90΄ Μανταλάν), Ντόλμπεργκ (67΄ Σινγκράβεν), Τάντιτς, Μαζράουϊ, Μπλιντ, Σένε, Ντε Γιονγκ, Ζίγιες, Ταλιαφίκο

ΤΟΤΕΝΑΜ (Μαουρίτσιο Ποκετίνο): Λιορίς, Τρίπιερ (81΄ Λαμέλα), Ρόουζ (82΄ Ντέιβις), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Σον, Βανιάμα (46΄ Γιορέντε), Σισικό, Άλι, Έρικσεν, Μόουρα