X

Οι πολιτικές εξελίξεις ρίχνουν το Χρηματιστήριο

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Με πολλές και επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και με άνοδο των spreads, αντιδρά η αγορά στην επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. 

Έτσι, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουν έως αυτήν την ώρα αρνητικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο, που έφθασε να υποχωρεί ακόμη και πάνω από 10,5% ! 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αγορά καλείται να διαχειριστεί δύο νέα δεδομένα. Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά δύο μήνες και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του μήνα.

Πάντως, ρευστοποιήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ενισχυόταν έως και περίπου 39 μ.β. στο 7,67%, ενώ του 5ετούς και του 3ετούς ξεπερνά και πάλι το 7%, στο 7,26% και στο 7,37% αντίστοιχα, αυξημένα κατά 66 και 94 μ.β. αντίστοιχα.

Πάντως, πωλητές υπάρχουν παντού, από τις τράπεζες, και τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ. 

Μέχρι τώρα οι συναλλαγές με δυσκολία είχαν ξεπεράσει το ισχνό νούμερο των 60.000.000€. 

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η σημερινή κίνηση θεωρείται φυσιολογική καθώς αν και η ορατότητα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό ρίσκο έρχεται χρονολογικά πιο κοντά του αναμενομένου, ενώ και μόνο στο άκουσμα της λέξης εκλογές, οι επενδυτές αποεπενδύουν μηδενίζοντας το ρίσκο.