X

Νέο ράλι των ομολόγων - Πάνω από 19% το 3ετες

Αμείωτες συνεχίζονται για τέταρτη μέρα, οι ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό μακροβούτι.

Ant1news

Οι ανακοινώσεις των νέων υπουργών, τόσο για την διακοπή προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, όσο και για τις αλλαγές και την μη εφαρμογή ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, αλλά και για την επιστροφή χιλιάδων απολυμένων υπαλλήλων στο Δημόσιο κ.α., ως πρώτο δείγμα ανατροπής σε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ελληνική πλευρά και πλέον, δημιούργησαν ανησυχία στις διεθνείς αγορές, αναφορικά με την πιθανότητα "σύγκρουσης" της ελληνικής πλευράς με την τρόικα.

Αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου και δη των τραπεζών, οι μετοχές των οποίων "γκρεμίστηκαν" μαζί με εκείνη της ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε ότι θα παγώσει, αλλά και η κούρσα ανόδου για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προσχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, όπως και στο Χρηματιστήριο.

Το ράλι ανόδου για τα επιτόκια των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, εν μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε αυξημένες πιέσεις των αγορών λόγω της προοπτικής εφαρμογής όσων είπαν οι νέοι υπουργοί και παρά την "πυροσβεστική" δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, μετά απο την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, η απόδοση των 3ετών ομολόγων εκτινάχθηκε μέχρι το 19,25%, των 5ετών έφτασε ως το 15,6% ενώ το περιθώριο κέρδους των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου "άγγιξε" το 11,2%.

Εν τω μεταξύ, τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το «μακροβούτι» της Τετάρτης, ανεβάζει στις 736,44 μονάδες τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος εμφανίζει αύξηση της τάξης του 3,56%, με τον τζίρο μετά απο τρεις ώρες συνεδρίασης (ώρα 13:30), να ανέρχεται σε περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.