X

Βουτιά στο Χρηματιστήριο, ράλι ανόδου στα ομόλογα

Στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ, το 20% "αγγίζει" η απόδοση του 3ετούς και το 11,41% του 10ετούς ομολόγου. Με κάθετη πτώση 9,43% "άνοιξε" ο Γενικός Δείκτης.

Ant1news

Η «ανατροπή» που έφερε, σε ότι αφορά το πλαίσιο και κυρίως το στενό χρονικό περιθώριο για την σύναψη «νέας συμφωνίας» της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της, η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή «φθηνής ρευστότητας» στις ελληνικές τράπεζας, αναστάτωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις διεθνείς αγορές, πιέζοντας προς τα κάτω τον Γενικό Δείκτη με αιχμή τις τράπεζες και εκτοξεύοντας για ακόμη μια φορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση «αιφνιδίασε» την αγορά, καθώς η Ελλάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου βρίσκεται - τυπικά - σε πρόγραμμα στήριξης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να ισχύει η εξαίρεση αποδοχής των ομολόγων της από την ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα  ρευστότητας, όπως διαμηνύουν Ντράγκι, Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα έχουν χρηματοδότηση μέσω του ELA, που όμως πλέον αποτελεί την μοναδική πηγή ρευστότητας, κάτι που φέρνει μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς το επιτόκιο του ELA είναι 1,55%, πολλαπλάσιο αυτού της ΕΚΤ.

Στον απόηχο της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαγράφουν νέο ράλι, με αυτήν του 3ετούς να σκαρφαλώνει στο 19,82% από 16,7% χθες. Το επιτόκιο του 5ετούς ανέβηκε κατά 2,26 μονάδες στο 15,44% και αυτό του 10ετούς έφτασε στο 11,41, από περίπου 10,5% χθες. 

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας άνοιξε με «μακροβούτι» του Γενικού Δείκτη της τάξης του 9,43%, που όμως περιορίστηκε στην πορεία της συνεδρίασης, καταγράφοντας απώλειες πέριξ του 6%, ενώ στις 13:05 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο -5,51%%, στις 801,29 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης, με το «καλημέρα» της συνεδρίασης, κατέγραψε απώλειες μέχρι και 23%, οι οποίες επίσης περιορίζονται στην εξέλιξη της συνεδρίασης. 

Στις 13:05 η Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο -15,89%, η Eurobank στο -13,94%, η Εθνική στο -12,31% και η Alpha Bank στο -8,38%.  

Ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται σε 60,54 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν αγοραπωλησίες μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το ευρώ, που το βράδυ, λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ υποχώρησε στο 1,08 δολάρια, ανέκτησε δυνάμεις  και αυτήν την ώρα η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στο 1,14.