X

Αλλάζει ο νόμος για τις απεργίες

Αλλαγές που εμποδίζουν την εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες, βάζει η τροποποίηση που σχεδιάζεται στον συνδικαλιστικό νόμο.

Ant1news

Λίγο μετά την επιστράτευση των απεργών της ΓΕΝΟΠ έρχονται στο φως τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, οι οποίες θα βάλουν «χειρόφρενο» στην εύκολη κήρυξη απεργιών.

Εκτός των απεργιών όμως, προβλέπονται αλλαγές και στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών και επαναφορά της ανταπεργίας, όπως δημοσιεύεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα.

Οι συζητήσεις για τις επικείμενες αλλαγές πρόκειται να βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων που ξεκινούν αύριο, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας επιστρέφουν στην Αθήνα. Στην τελευταία αξιολόγηση που είχε γίνει από τους δανειστές μας, η τρόικα είχε ασκήσει πιέση για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Προβλέπεται ότι θα προηγηθεί συζήτηση με τα σωματεία των συνδικαλιστών, ενώ οι αλλαγές που προβλέπεται να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυριότερες ανατροπές που φέρνει ο νέος νόμος είναι οι εξής τέσσερις:

1. Σήμερα, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται ακόμη και με αποφάσεις διοικητικών η γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, η απεργία θα μπορεί να προκηρυχθεί μόνο αν έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

2. Επιστρέφει η ανταπεργία (λοκάουτ), δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων

3. Επανεξετάζεται ο τρόπος και οι πηγές της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα χρηματοδοτούνται από το κράτος με κονδύλι που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει για τους εργαζόμενους

4. Αλλάζει το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Θα γίνει αυστηρότερο όσον αφορά στο ποιοι δικαιούνται άδειες και πως αυτές θα χορηγούνται.