X

Μειώνεται σημαντικά η συνδικαλιστική άδεια σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

Μαχαίρι πέφτει από την κυβέρνηση στις άδειες των συνδικαλιστών, οι οποίοι απολάμβαναν το προνόμιο των 95 ημερών συνδικαλιστικής άδειας κάθε χρόνο.

Ant1news

Η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα ανοίξει και το θέμα των αλλαγών σε ορισμένα σημεία του συνδικαλιστικού νόμου και η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη συμφωνήσει σε ορισμένες επιλογές οι οποίες κρίνονται επιβεβλημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, θα περιοριστεί σημαντικά η συνδικαλιστική άδεια  των μελών των εκτελεστικών επιτροπών σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ  και θα περιοριστεί στις 17 ημέρες το χρόνο.

Σήμερα η συνδικαλιστική άδεια φτάνει στις 95 μέρες το χρόνο, σε σύνολο 260 εργάσιμων ημερών, με τον συνδικαλιστικό νόμο ο οποίος ισχύει από το 1994. Τότε έγινε τροποποίηση του παλιότερου νόμου που είχε ψηφιστεί το 1982- ο οποίος προέβλεπε άδεια 17 ημερών- κι αυτό που ουσιαστικά θέλει η κυβέρνηση είναι να ξαναπάει τις άδειες των συνδικαλιστών στα αρχικά επίπεδα.

Η πρόταση αυτή που έχει συμφωνηθεί πλέον στα πλαίσια της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο των κοινών συμπερασμάτων μεταξύ υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των προέδρων της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος), του ΣΕΒ (Θ. Φέσσας), της ΓΣΕΒΕΕ (Γ. Καββαθάς), της ΕΣΕΕ (Β. Κορκίδης), του ΣΕΤΕ (Α.Ανδρεάδης) υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στη Γενεύη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό «η συγκριτική μελέτη (για το συνδικαλιστικό νόμο) που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων».