X

“Όχι” στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από την ΟΣΥΠΑ

«Ξεπούλημα» χαρακτήρισαν οι  εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Ant1news

Της Φαίης Χρυσοχόου

Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Π.Α, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, τόνισε ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει προσφυγή για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Και αυτό θα γίνει όπως είπε «επειδή η εταιρεία που διεκδικεί τα αεροδρόμια έχει ως βασικό μέτοχο το Γερμανικό Δημόσιο».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση -αν και διαφωνεί- θα προχωρήσει στον διαγωνισμό και απηύθυνε κάλεσμα προς την Ομοσπονδία για κοινή πορεία με στόχο τη διασφάλιση των υπηρεσιών της Υπηρεσίας.

Αναφερόμενος μάλιστα στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας τόνισε ότι η κινητοποίηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. «Η αεροναυτιλία δεν είναι ξεκομμένη από άλλες υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία  FRAPORT AG-SLENTEL LTD για 40 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια, καταβολή εφάπαξ τιμήματος 1,240 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22 εκατομμύρια ευρώ και υποχρέωση επενδύσεων 330 εκατομμύρια για τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Υποστήριξαν ακόμη ότι τα 330 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε αεροδρόμιο ανά έτος, την ίδια ώρα που για τη βαριά συντήρηση των αεροδρομίων απαιτούνται πέντε εκατομμύρια ευρώ ανά αεροδρόμιο.