X

Μπλόκα από τον Έβρο έως την Κρήτη

Αγροτικός ξεσηκωμός  για το νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα. Επεισόδια στην Κομοτηνή.  Εκατοντάδες τα τρακτέρ στην Εθνική και την Εγνατία Οδό

Ant1news




Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες αντιδρώντας στο νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα. Η ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων αποτυπώθηκε στην Κομοτηνή όταν αγρότες συγκρούσθηκαν βίαια με δυνάμεις των ΜΑΤ παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου..

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες εξαγριωμένοι αγρότες πολιόρκησαν το κτίριο όπου βρισκόταν ο κ. Αποστόλου, πέταξαν αυγά, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη κάνει χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να τους απωθήσουν.  Η «ομηρία» του υπουργού στο κτίριο της πρωην νομαρχίας Ροδόπης έληξε αργά το βραδυ της Τεταρτης , μετα την αποχώρηση των διαδηλωτών. .

Ο υπουργός ανακοίνωσε, πάντως, πως, άμεσα αναμένεται να θεσπιστεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών. Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού. Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ



 «Κλείνει επ' αόριστον» ο κόμβος Κερδυλλίων στην Εγνατία

Στις Σέρρες, 750 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκλεισαν «επ’ αόριστον» την Εγνατία οδό στον κόμβο των Κερδυλλίων, όπως δήλωσε  ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων. Ανοιχτή παραμένει, πάντως,  η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Δίωροι συμβολικοί αποκλεισμοί στη Δράμα

Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Παναγροτική διαμαρτυρία στην παραλία της Θεσσαλονίκης

 

Στην πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που «έδεσαν» το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο.

Τελικός προορισμός τα διόδια Μαλγάρων, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι  θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

Συμβολικός αποκλεισμός στον Προμαχώνα

 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.300. Οι αγρότες απειλούν με επ' αόριστον κλείσιμο, αν μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση δεν αποσύρει «το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό».

Μπλόκα στήνονται, επίσης, σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ αγρότες-κτηνοτρόφοι αναμένεται να παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στη Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν τον δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Στα Τέμπη οι αγρότες του νομού Λάρισας

 

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές κάνουν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ μόλις λίγα λεπτά πριν ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Οι αγρότες καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Παρατεταγμένα τρακτέρ στην εθνική Πάτρας - Πύργου

 

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο Πέμπτη στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Μπλόκα με ανοιχτούς δρόμους σε Αργολίδα και Λακωνία

 

Μπλόκα αγροτών στήθηκαν επίσης στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Συμβολική κατάληψη στην Κρήτη

 

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν οι αγρότες, συμβολικά, το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο , δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση εξαντλεί την αντοχή και την υπομονή των αγροτών

«Είναι λυπηρό να συμβαίνουν επεισόδια, όπως αυτά που σημειώθηκαν στην Κομοτηνή. Η χρήση  “αριστερών” χημικών εναντίον των διαμαρτυρόμενων αγροτών είναι, όχι μόνο καταδικαστέα, αλλά και αποκαλυπτική της ασυνέπειας που δείχνει παντού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

 «Ας καταλάβει, επιτέλους, η Κυβέρνηση ότι ο αγροτικός κόσμος αγωνιά για την επιβίωσή του και “καίγεται” από τη φωτιά που του άναψε με την πρότασή της για Ασφαλιστικό, αλλά και τις φοροεπιδρομές που ξεκίνησε σε βάρος του. Αντί η Κυβέρνηση να στρουθοκαμηλίζει, εξαντλώντας τις αντοχές και την υπομονή των αγροτών μας, ας συνειδητοποιήσει, επιτέλους, την πραγματικότητα», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή.