X

Αγρότες: Κλείνουν επ’ αόριστον τα Τέμπη

Ανυποχώρητοι οι αγρότες που σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους. Η εικόνα σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας. Ένταση στον Προμαχώνα.

Ant1news

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους είναι  οι αγρότες των Τεμπών που έκλεισαν από τις 12.00 επ’ αόριστον την Κοιλάδα. 

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η συζήτηση με τους αγρότες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για διάλογο. 

Αναφερόμενη στα μπλόκα των αγροτών και το «ναυάγιο» της πρώτης απόπειρας διαλόγου στην Βουλή, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο είναι πάντοτε ανοιχτή, όμως όπως τόνισε «δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση» (σημ: όπως ζητούν οι αγρότες), «καθώς δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση της χώρας και το βάρος που έχουν σηκώσει οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις».

Παράλληλα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος επιτέθηκε σε κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση τους, σημειώνοντας ότι «αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν είναι εκείνοι που κάποια χρόνια πριν τους λοιδορούσαν. Γιατί το κάνουν; Για να πιέσουν την Κυβέρνηση για να μην προχωρήσει μια  σειρά πρωτοβουλιών όπως η διερεύνηση των λιστών φοροδιαφυγής; Δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει».

Όπως είπε «είμαστε σίγουροι ότι οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους και ποιοι τους νοιάζονται πραγματικά», γι΄ αυτό και «τους καλούμε σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις».

Χθες, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν στην δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις - με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Στα υπόλοιπα μπλόκα η εικόνα έχει ως εξής:

Το Τελωνείο του Προμαχώνα παραμένει κλειστό για όγδοη ημέρα με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ουρά δεκάδων χιλιομέτρων. Μάλιστα τη νύχτα σημειώθηκε ένταση στο μπλόκο όταν οδηγοί από τη Βουλγαρία πέρασαν με αυξημένη ταχύτητα τις μπάρες της αστυνομίας, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο αγρότης Ηρακλής Παρμάκης στο Καλημέρα Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κινδύνευσαν ζωές.

Περισσότερα από 800 τρακτέρ πααμένουν κόμβο των Κερδυλλίων, στην Εγνατία. Κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Και τα δύο ανοίγουν στις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου περισσότερα από 800 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας  επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα (16:00).

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας 17:30-20:30.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά). 

 

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από την Κυριακή το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Στην Αχαΐα, αγρότες κλείνουν την Εθνική Πατρών-Πύργου από 16:00-22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, ενώ για το πρωί της Τρίτης προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Γ' ΔΟΥ, στην Πάτρα.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την Παρασκευή.

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00.

Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00.

Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια κλείνει 10:00-23:00 και 14:00-19:00. 

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αποφασίστηκε αποκλεισμός 10:00-22:00.