X

Αμετακίνητοι οι αγρότες, κατεβαίνουν στην Αθήνα

«Σφραγισμένα» παραμένουν τα Τέμπη. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων παρουσιάζει τα αιτήματά της. Ποια είναι αυτά.

Ant1news

Κλειστά επ' αόριστον παραμένουν τα Τέμπη ενώ ανοιχτό είναι από το βράδυ της Τρίτης το τελωνείο του Προμαχώνα, την ώρα που η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων παρουσιάζει τα αιτήματά της σε συνέντευξη Τύπου, η οποία και έχει αποφασίσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μλόκων, Βαγγέλης Μπούτας μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σημείωσε ότι οι αγρότες ζήτησαν να τους επιτραπεί να περάσουν μερικά τρακτέρ στην Αθήνα για συμβολικούς λόγους, όμως όπως σημείωσε ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό στόχος είναι η μαζική κινητοποίηση των αγροτών.

Ωστόσο απέρριψαν εκ νέου την πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου σε διάλογο οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων, όμως δεν αποκλείεται στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Το αργότερο σήμερα, εξάλλου, θα φθάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων το κείμενο με τις προτάσεις των αγροτών,το οποίο έχουν συνυπογράψει ήδη περισσότερα από 20 μπλόκα, σύμφωνα με δηλώσεις το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, που συμμετείχε στη σύσκεψη στον Προμαχώνα.

«Υπάρχουν νόμοι και κανόνες», τόνισε εχθές το μεσημέρι η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο είναι πάντοτε ανοιχτή, όμως όπως τόνισε «δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση».

Εχθές αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  συνάντηση των επικεφαλής των μπλόκων του Κάστρου και της Νίκαιας με τον υπουργό Εσωτερικών. Οι ίδιοι ζήτησαν από τον κ. Κουρουμπλή να επιτραπεί στους αγρότες, για συμβολικούς λόγους, η κάθοδος ενός μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο και στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Ο υπουργός Εσωτερικών τους απάντησε ότι το αίτημα θα εξετασθεί από την κυβέρνηση, ενώ οι δύο αγρότες κάλεσαν εκ νέου τους συναδέλφους τους να δηλώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις.

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για το συλλαλητήριο των αγροτών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία, ενόψει του συλλαλητηρίου των αγροτών στο Σύνταγμα.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις για το πως θα αντιμετωπιστεί η κάθοδος των τρακτέρ στη Βουλή, ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των αγροτών που πιθανότατα θα ανακοινωθούν σήμερα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, η Αστυνομία θα εφαρμόσει αυτό που είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή δεν θα επιτραπεί οποιοσδήποτε αποκλεισμός της Αθήνας. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο θα καθοριστεί από τις προθέσεις και τις τελικές αποφάσεις των αγροτών.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Όπως είπε ο ίδιος αξιωματικός, η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα και στην Πάχη Μεγάρων, καθώς και στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα και να ακολουθήσουν επαρχιακούς ή παρακαμπτήριους δρόμους, κάτι που, όπως λένε, έχουν αποδεχτεί και οι αγρότες.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας και η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν προς το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη θα έχει τον κύριο λόγο η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο.

Χανιά: Πανό στην είσοδο της δημοτικής αγοράς των Χανίων «σήκωσαν» το πρωί αγρότες

Πανό, διαστάσεων 6Χ10 μέτρα «σήκωσαν» το πρωί στη νότια - κεντρική είσοδο της δημοτικής αγοράς Χανίων αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα.

Παράλληλα, αγρότες διανέμουν σε διερχόμενους πολίτες φυλλάδια στα οποία υπάρχει το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

 

Πάτρα: Αγρότες κλείνουν επ΄ αόριστον την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, προχωρούν από τις 2 σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται στα μπλόκα των εθνικών οδών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κώστας Πουρνάρας, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, ενόψει του συλλαλητηρίου της Αθήνας.

Σε ότι αφορά τους σημερινούς αποκλεισμούς δρόμων στην Αιτωλοακαρνανία, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα κλείσει η εθνική οδός Αμφιλοχίας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.

Επίσης, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναύπακτου. Ακόμη, από τις 5 το απόγευμα, έως τις 8 το βράδυ, θα κλείσει η εθνική η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Επίσης, από τις 7 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ, αγρότες θα κλείσουν η εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τα μέλη συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, θα αποκλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στην γέφυρα του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο του Κουρτεσίου. Ωστόσο, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς «αν υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες δεν θα κλείσουμε τον δρόμο, διότι για εμάς προέχει η ασφάλεια οδηγών και επιβατών, καθώς και των συναδέλφων μας που βρίσκονται στο μπλόκο». Ακόμη, οι αγρότες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί συλλαλητήριο στον Πύργο.