X

Υπό αγροτική “πολιορκία” η Αθήνα

Αγρότες από όλη την Ελλάδα καταφθάνουν στην πρωτεύουσα. Έξω από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες της Κρήτης. Στήνουν σκηνές στο Σύνταγμα. Τα μέτρα της Αστυνομίας.

Ant1news

Αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα "κατεβαίνουν" σήμερα στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες από όλες τις περιοχές .

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις άρχισαν με... επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγριτικής Ανάπτυξης μεταξύ αστυνομικών και αγροτών που έφτασαν τα ξημερώματα στον Πειραιά από την Κρήτη.

Τρία πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι μεταφέροντας περίπου 2.000 αγρότες.  Αμέσως μετά μετέβησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν. Επιχείρησαν να εισέλθουν στο Υπουργείο αλλα σημείο βρήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εργαζόμενοι του υπουργείου που πραγματοποιούν στάση εργασίας, βγήκαν απο το κτίριο για να σταθούν στο πλευρό τους.

 

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί δημιουργήθηκε ένταση καθώς οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.  Οι αγρότες πέταξαν πορτοκάλια και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν, ωστόσο στη θέα περιπολικών εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο.

 

Στη συνέχεια αγρότες πέταξαν ζαρζαβατικά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κι ενώ τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει δημιουργήθηκε νέα ένταση που εξελίχθηκε σε "μάχη" επι της οδού Αχαρνών με αγρότες να πετούν πορτοκάλια και πέτρες και τους αστυνομικούς να "απαντούν" με χρήση χημικών και προσαγωγές. Απο τα επεισόδια δημιουργήθηκαν ζημιές ενώ τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί.

 

Επεισόδια και στο Δαφνί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς η αστυνομία δεν επιτρέπει στους αγρότες να περάσουν με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

 

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και την απαίτηση των αγροτών από την Κρήτη να προχωρήσουν σε κατάληψη, κάτι το οποίο δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

 

Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών» δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστόλου από το Περιστύλιο της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Ευαγγέλου «είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος όροφος του Υπουργείου υπέστη ζημιές κι ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων» 

«Επιτέλους οφείλουν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών να απομονώσουν και καταδικάσουν αυτές τις φωνές» συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου τονίζοντας ότι «αποτελούν κρίμα για το αγροτικό κίνημα της χώρας».

 

 

 

Με αγροτικά αυτοκίνητα και δεκάδες λεωφορεία ξεκίνησαν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό, που άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

 

 

 

Μαζική αναμένεται να είναι η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα, οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας. Οι αγρότες ξεκίνησαν από τη Νίκαια τα χαράματα.

Εν τω μεταξύ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια, όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο.

Στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα θα συμμετάσχουν και οι Κερκυραίοι αγρότες. Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτήρια της πόλης και πραγματοποιώντας νέο συλλαλητήριο σήμερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

 

Στο μεταξύ στο Σύνταγμα έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται σκηνές, όπου θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες κατα την διήμερη κινητοποίηση.

 

 

 

 

 


«Μπλόκο» από την αστυνομία στους αγρότες

Η ΕΛ.ΑΣ έχει καταρτίσει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να αποτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτό θα αποκλειστούν οι βασικές είσοδοι στην πρωτεύουσα, δηλαδή τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας.

Ωστόσο, μετά από διαπραγματεύσεις επετράπη η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωποι των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. 

Πάντως στις Εθνικές Οδούς διενεργούνται έλεγχοι σε φορτηγά που έχουν προορισμό στην Αθήνα. 

 

 

 

 

 

Επίσης, έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές διευθύνσεις των όμορων νομών της Αττικής να μην επιτραπεί η κίνηση τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να αποτραπούν τα επεισόδια γι’ αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή στο κέντρο της πόλης.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις τους διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό. Ζητούν επίσης κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το "παρών" στην πλατεία Συντάγματος.