X

“Κομμένη” η Ελλάδα από τα μπλόκα

Οδηγοί εναντίον αγροτών στον Μπράλο. Αποκλεισμοί ΔΟΥ σε πολλές περιοχές.Σε ποια σημεία είναι κλειστές οι εθνικές οδοί. Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των μπλόκων. Οι κυβερνητικές προτάσεις.

Ant1news

Παραμένουν στα τρακτέρ τους οι αγρότες και μάλιστα σε πολλά μπλόκα σκληραίνουν τη στάση τους.

Στις Μικροθήβες οι αγρότες προχωρούν από σήμερα σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Σε συνέλευση οι αγρότες αποφάσισαν τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών πήραν την απόφαση να κλείσουν από τις 12 μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Με τα Τέμπη να παραμένουν κλειστά, οι  συγκοινωνίες μεταξύ βορρά-νότου, διακόπτονται πλήρως. Πιο βόρεια, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον Προμαχώνα, ένα νέο μπλόκο "γεννήθηκε", από την πλευρά της Βουλγαρίας αυτήν τη φορά, αφού οι Βούλγαροι εξαγριωμένη από τον πολυήμερο αποκλεισμό των συνόρων έστησαν το δικό τους μπλόκο από τη μεριά της χώρας τους. 

Τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας που βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς μιλούν για επανάληψη του ίδιου σκηνικού για την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρξε ένταση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι όταν αγρότες μπήκαν μέσα στο κτίριο και ξήλωσαν την επιγραφή του κόμματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τοπικές αρχές δεν επέτρεψαν στους αγρότες να μπουν στο κτίριο που στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

 

Στον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΔΟΥ, προχώρησαν, το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και του Νέστου.

Με τρακτέρ, αλλά και δεμάτια από άχυρα απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του κτηρίου όπου και παρέμειναν μέχρι το απόγευμα.

 

Χθές, ένα βήμα πριν από τη σύρραξη έφτασαν οι αγρότες που έχουν κλείσει το δρόμο στον κόμβο του Μπράλου, με οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι «έσπασαν» τα μέτρα της αστυνομίας και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής. 

Στο Κιλελέρ μετακινήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης περί τα 30 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και απέκλεισαν από τις 4 μέχρι τις 6 την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος της διασταύρωσης με το ιστορικό χωριό.

Στον προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας είναι οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορείες των θεσσαλικών πόλεων.

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την ΕΟ Κορίνθου-Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς. Μπλόκα δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία σε όλη τη δυτική Ελλάδα. 

Στο μεταξύ από το πρωί αγρότες πραγματοποιούν αποκλεισμούς Εφοριών και Τραπεζών στις περιοχές τους. 

Γεροβασίλη: Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις

Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό. «Ανοίγει η πόρτα της εκτόνωσης καθώς υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις» τόνισε.

Νέα πρόταση της κυβέρνησης 

Βελτιωτική πρόταση για το Ασφαλιστικό των αγροτών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο. 

Η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι πρόταση για προαιρετικές «εκπτώσεις» στις εισφορές των αγροτών, με αντίστοιχη όμως επίπτωση στη σύνταξή τους, όπως και επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου αύξησης των εισφορών.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, που είναι πάγιο αίτημα σε όλα τα μπλόκα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα ε το Έθνος, η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα να καθορίζουν το ύψος των κύριων συντάξεών τους ανάλογα με τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο προβλέπει τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% αναμένεται να δικαιούνται 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

 

Όσοι από τους αγρότες επιλέξουν να πληρώνουν  μειωμένες εισφορές και θελήσουν να λάβουν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω εξαγοράς. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν σε άλλη ασφαλιστική κλάση από αυτή που επέλεξαν, ώστε να πάρουν υψηλότερη σύνταξη.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την εξέταση της πρότασης για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, όχι μόνο για το προνοιακό κομμάτι αλλά και για το συνταξιοδοτικό.

Επιπλέον στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η δυνατότητα στην αγρότισσα και σε άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας που απασχολούνται στην ίδια εκμετάλλευση να ασφαλίζονται με εργόσημο και όχι με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά.

Tη συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να συμπληρώσει ο νέος ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο οποίος θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση στο φορολογικό μέσω του μητρώου αγροτών και την κάρτα αγρότη.

Βαθαίνει το ρήγμα το αγροτικό μέτωπο

Την ίδια ώρα το χάσμα μεταξύ των μπλόκων ολοένα και μεγαλώνει.

Μετά την κατάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου από εκπροσώπους αγροτών των προτάσεων οι οποίες αποφασίστηκαν σε σύσκεψη άνω των 60 μπλόκων που έγινε την Πέλλα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της  ΕΕ στο λαιμό μας» έστειλαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και καλούν την κυβέρνηση να συζητήσει «με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου», διαμηνύοντας παράλληλα πως «πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε..».

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.