X

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Η απάντηση των μπλόκων στις προτάσεις Τσίπρα. Κλειστά τα Τέμπη. "Σκληραίνουν" κι άλλο οι Μικροθήβες. "Πόρτα" Μαξίμου στην Νίκαια κι άλλα 68 μπλόκα.

Ant1news

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες των Τεμπών, υλοποιώντας την απόφασή τους, έστησαν και νέο μπλόκο στη γέφυρα του Πηνειού, λίγο πριν την διασταύρωση Στομίου.

Από τα Τέμπη, που εξακολουθούν να παραμένει ο κύριος όγκος των τρακτέρ, μετακινήθηκαν 25 τρακτέρ προς την γέφυρα του Στομίου, την οποία και απέκλεισαν, επίσης επ’ αόριστον, όπως λένε οι αγρότες, προκαλώντας κυριολεκτικά κυκλοφοριακό έμφραγμα, αφού πλέον και η εναλλακτική διαδρομή από τον παραλιακό άξονα του νομού τίθεται σε αχρηστία.

Τις επόμενες ώρες δε σκοπεύουν να κλείσουν και παράδρομους στη γύρω περιοχή, ενώ από τις 4.00 το μεσημέρι μέχρι τις 12.00 το βράδυ θα κλείσει και σήμερα η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης στο Αργυροπούλι, καθιστώντας απαγορευτική την μετακίνηση και από εκείνη την διαδρομή. Επίσης, στο τραπέζι εξακολουθεί να παραμένει και η πρόταση για αποκλεισμό σιδηροδρομικών γραμμών.

Τι αναμένουν οι αγρότες, μετά την νέα κλιμάκωση του αγώνα τους και την σκλήρυνση της στάσης τους μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό; Στο ερώτημα απαντά το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών και εξ αυτών που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτης Καλογιάννης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση στα αιτήματα που καταθέσαμε και όχι τις προτάσεις που θέλει η κυβέρνηση και μας έκανε χθες, που δεν μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε».

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εξακολουθούν να αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τέθηκε την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση των 69 μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Το αίτημα έχει τεθεί από την πλευρά τους και επίσημα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βαγγέλης Μπούτας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά μέχρις στιγμής απάντηση δεν έχει δοθεί.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον Β. Μπούτα, τι έχουν να αναμένουν από μία πιθανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Α Τσίπρα με εκπροσώπους άλλων αγροτικών μπλόκων, ο κ Μπούτας επισήμανε: «Περιμένουμε απαντήσεις στα πέντε αιτήματα μας που είναι διαφορετικά από τα αιτήματα που συζητήθηκαν χθες, και εκφράζουν τους μικρομεσαίους αγρότες στη συντριπτική τους πλειοψηφία από όλη την Ελλάδα».

Κατά τα λοιπά, οι αγρότες της Νίκαιας παραμένουν σε «θέση μάχης» και αύριο ετοιμάζονται με δυο λεωφορεία να μεταβούν στον Προμαχώνα για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των συναδέλφων τους του εκεί μπλόκου. 

Νέο μήνυμα Γεροβασίλη στους αγρότες

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κάλεσε "όλους και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της Κυβέρνησης και να πάρουν τις αποφάσεις τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει απο την Κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση".

Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι ο διάλογος με τους αγρότες έγινε σε καλό κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι "με τα πολλά παραδείγματα και την εξαντλητική συζήτηση ευνοούν όσους αγρότες δηλώνουν εισόδημα ως 20.000 ευρώ και πείστηκαν γι΄ αυτό", ενώ επανέλαβε ότι αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν, μόνο λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής κατάστασης της χώρας".  

Σε ότι αφορά την πιθανότητα μιας ξεχωριστής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών απο την Νίκαια και άλλα 69 μπλόκα που συντάσσονται στο πλάι τους, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι "το μπλόκο της Νίκαιας δεν έχει στείλει αίτημα"¨, συμπληρώνοντας "μάθαμε απο τα ΜΜΕ ότι υπάρχει ένα αντίστοιχο αίτημα για συνάντηση, είπαμε το βράδυ της Δευτέρας ότι όποιος θέλει μπορεί να έλθει στην συνάντηση της Δευτέρας, όμως ούτε αίτημα έχει έλθει ούτε κάποιος εκπρόσωπος τους στο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό".   

 

 

Σκληραίνουν την στάση τους τα μπλόκα

Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης, δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, που συνεδρίασαν το βράδυ και συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι «επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν ότι «μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε, για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια».

Επισημαίνουν ότι στη συνάντηση πήγαν με χαμηλές προσδοκίες αναλογιζόμενοι την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και για το λόγο αυτό τα αιτήματα συνδυάζονταν με προτάσεις και σημειώνουν ότι, «δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος».

Τέλος, τονίζουν πως, «η επιτροπή μπλόκων και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζήτησε διεξοδικά της απαντήσεις που μας έδωσε ο πρωθυπουργός. Σε αντίθεση με τις προτάσεις των μπλόκων - οι οποίες αποτέλεσαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω - ο πρωθυπουργός δεν απάντησε αποτελεσματικά στις θέσεις μας».

 

Νέο μπλόκο στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου έστησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, μετά απο σχετική απόφαση τους αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την οποία έδωσαν ραντεβού με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό, για το κλείσιμο της επ΄ αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της  συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμετακίνητοι στις αρχικές τους θέσεις, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ στις 8 το βράδυ, σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την παραιτέρω στάση, κάνοντας ταυτόχρονα και τον απολογισμό της δράσης τους μέχρι σήμερα.

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από τις απόγευμα της Δευτέρας οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Οι αγρότες της Κρήτης, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που έως τώρα συντάσσονταν με το μπλόκο των Τεμπών, δεν ακολούθησαν τους συναδέλφους τους στο Μαξίμου, ενώ απόντες ήταν οι αγρότες της Νίκαιας και άλλων 68 μπλόκων που συντάσσονται με αυτούς, καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν άλλα αιτήματα και παραμένουν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Οι αγρότες ακόμα περιμένουν την απάντηση του πρωθυπουργού στο δικό τους αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση, με πηγές του Μαξίμου να τονίζουν ότι δεν το βλέπουν ως ιδιαίτερα πιθανό.

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου δύο εκ των εκπροσώπων των μπλόκων τόνισαν ότι έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό και ότι θα ακολουθήσουν συνελεύσεις σε κάθε μπλόκο ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον Αλέξη Τσίπρα. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Το ίδιο έκανε και εκείνος για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής των αγροτών. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε για τον περεταίρω αγώνα μας», τόνισε ο Ευάγγελος Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος των 39 μπλόκων που είχαν στείλει την επιστολή στο Μαξίμου στις 10/2.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου, Αθανάσιος Τσιωτίνας. «Έγινε διάλογος για τις προτάσεις. Πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε για όλα τα θέματα που είχαμε δώσει και πάμε στα μπλόκα μας για συζητήσεις», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι "πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα".

Μακριά από τις κάμερες πάντως οι αγρότες που ήταν παρόντες στη συνάντηση έλεγαν, ότι  τα μέτρα που τους παρουσίασε η κυβέρνηση, είναι απέχουν από τα αιτήματά τους, σημειώνοντας ότι δεν απέσπασαν εκείνες τις δεσμεύσεις που θα οδηγούσαν σε αναστολή τις κινητοποιήσεις τους.


Κυβερνητικές πηγές πάντως εκφράζουν ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν από πλευράς τους ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα.

Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ' αυτού. Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Υπενθύμιζαν ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών και ότι όμως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, τόνισε λίγο μετά τη συνάνηση η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανέφερε ειδικότερα ότι τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Στήριξη της αγροτικής παραγωγής (μεταξύ άλλων):

Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

Τι πρότειναν οι αγρότες - Τα έγγραφά τους: