X

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις από το πρωί. Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς. Δεμένα τα πλοία. Ποια καταστήματα θα ανοίξουν. Κλειστά τα βενζινάδικα.

Ant1news

Συνεχίζεται ο γενικός ξεσηκωμός στην χώρα, με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας και απεργίες, καθώς  η ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, μετά την 48ωρη απεργία που προηγήθηκε Παρασκευή και Σάββατο οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποφάσισαν για σήμερα Κυριακή στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Που σημαίνει ότι το βράδυ, η απόσυρση των ΜΜΜ θα ξεκινήσει περίπου στις 20:00.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος καθώς οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχουν στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ.

 

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Την ίδια ώρα, δεν εκτελούνται δρομολόγια πλοίων, εξαιτίας της τετραήμερη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 6.00 το πρωί έως στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν την Κυριακή; 

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία στον ιδιωτικό τομέα έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για σήμερα Κυριακή, κατά την οποία θα ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, λόγω και των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία απευθύνει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ανακοινώνοντας συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για σήμερα 8 Μαΐου. Ταυτόχρονα, καλούν τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες «να συμμετάσχουν στο γενικό Συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι φορείς της αγοράς και της εργασίας και θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας απέναντι σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν βγάζει πουθενά».

 

Ωστόσο, με ανακοίνωση του ο ΣΕΛΠΕ έκανε γνωστό ότι σήμερα τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 11πμ έως 8μμ αφου δεν συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Κλειστά τα βενζινάδικα 

Πάντως, στις σημερινές κινητοποιήσεις της  ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ αποφάσισε να συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.). Στο πλαίσιο αυτό όλα τα πρατήρια καυσίμων θα είναι κλειστά.

Επίσης, σήμερα η Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Π.Ε.Κ αναμένεται να αποφασίσει για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

 

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος

Κλειστός είναι ο Εθνικός Κήπος από την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατόπιν εντολής της αστυνομίας όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα παραμείνουν κλειστές 6, 7, και 8 Μαΐου, δηλαδή μέχρι σήμερα. 

 

Συλλαλητήριο και συναυλία η ΑΔΕΔΥ 

Τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια της Εργατικής Πρωτομαγιάς σήμερα 8 Μαΐου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.00 το πρωί ανακοίνωσε και η ΑΔΕΔΥ. Στο μήνυμά της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλες θυσίες και πως παραμένει επίκαιρο το σύνθημα: «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη ανατροπή των μνημονίων».

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ οργανώνει συλλαλητήριο-συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος το απόγευμα στις 18:00, αντιδρώντας στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

 

Στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ το απόγευμα στο Σύνταγμα συμμετέχουν και οι γιατροί, οι οποίοι σημειώνουν πως με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καπνικαρέας

Με σύνθημα «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία», το ΠΑΜΕ πραμγατοποίσε συγκέτρωση το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Καπνικαρέας ενώ με πορεία κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος. 

Στη συγέντρωση βρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα.

 

Σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα, επίσης στο Σύνταγμα, καλεί και το ΠΑΜΕ, με τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.00 μμ, στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους Στύλους Ολυμπίου Διός. Στο πλαίσιο της απογευματινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον πρόσφυγα». 

Διαδήλωση διαμαρτυρίας και από τους δημοσιογράφους

ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, μετά την 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο, καλούν τα μέλη τους να πάρουν μέρος μαζικά στη διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, αντιδρώντας στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αντιδρούν και οι επιστημονικοί φορείς

Τη συμμετοχή τους στην σημερινή πορεία διαμαρτυρίας αποφάσισαν και οι επιστημονικοί φορείς. Καλούν, μάλιστα, τα μέλη τους σε προσυγκέντρωση, στις 17:30, στο Σύνταγμα, στη γωνία των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. 

Οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «διαμαρτύρονται έντονα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ειδικότερα για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που επιβάλλεται στην ουσία με τη μορφή κεφαλικού φόρου και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο τα γραφεία και τις επιχειρήσεις τους. 

 

Συνεχίζουν, μάλιστα, και την αποχή από την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, ως μορφή συμβολικής - αλλά και ουσιαστικής - αντίδρασης.

Απέχουν οι λογιστές - φοροτεχνικοί

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου, οι λογιστές - φοροτεχνικοί αποφάσισαν την παράταση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, κατά μία εβδομάδα έως και την Παρασκευή 13 Μαΐου.