X

Οι τριετίες στο επίκεντρο της συζήτησης για τα εργασιακά

Σε θέση μάχης κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα. Τι συζητήθηκε στην συνάντηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ant1news

Για δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά. 

Στη συζήτηση τέθηκε κυρίως το ζήτημα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης, όλοι οι φορείς ζήτησαν ομόφωνα την επαναφορά της «αρμοδιότητας» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλ. ζήτησαν οι αποφάσεις για τους κατώτατους μισθούς και για την επεκτασιμότητα να λαμβάνονται έπειτα από διαπραγμάτευση των εν ανωτέρω ενώσεων με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να επέλθει εξίσωση των όρων στην ελληνική αγορά όσον αφορά τη μεταβολή των μισθών.

Όπως τόνισε, για ομαδικές απολύσεις, τριετίες και για 13ο και 14ο μισθό επί της ουσίας δεν έγινε συζήτηση, αφήνοντας να διαφανεί ότι οι εργοδότες στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων δεν επιθυμούν αλλαγή πλαισίου. 

Ωστόσο, ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «από το 2017 βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προβλέπεται ενιαίος κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες», ενώ τόνισε ότι εξετάζεται η κατάργηση ορισμένων υπερβολικών ρυθμίσεων, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, και επεσήμανε τον ανεξάρτητο ρόλο της επιτροπής. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξή του στο Βήμα FM, χαρακτήρισε "παγκόσμια πρωτοτυπία" το γεγονός πως "ο κατώτερος μισθός έχει μειωθεί κατά 24% για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους κάτω των 25 ετών".

Παράλληλα, για τις τριετίες επισήμανε  πως «έχουν παγώσει όπως λέει ο νόμος, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Γι’ αυτό και παραξενεύομαι για την αντιδικία που υπάρχει ανάμεσα σε κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους, στους μεν και τους δε, για τι πράγμα μιλούν».

Εν τω μεταξύ, η ΓΣΕΕ απέστειλε εγκύκλιο προς τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμή της απέστειλε η ΓΣΕΕ, σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην εγκύκλιο γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις της Συνομοσπονδίας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων, του νόμου για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.