X

Ελλείψεις στα νοσοκομεία “Αλεξάνδρας” και “Ε. Βενιζέλου” καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τα δύο νοσοκομεία αδυνατούν να συντηρήσουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό, καθώς και να προμηθευτούν. Τι απαντά το υπουργείο Υγείας.

Ant1news

Ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού και τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρας» και «Ε. Βενιζέλου», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα δύο ιδρύματα είναι διασυνδεόμενα νοσοκομεία με ενιαία Διοίκηση, ξεχωριστούς οργανισμούς και ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ «τα ταμεία τους είναι μείον», με αποτέλεσμα «να αδυνατούν να συντηρήσουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό, καθώς και να προμηθευτούν φάρμακα, υγειονομικό και χειρουργικό υλικό» και αναγκάζονται «το ένα δανείζεται από το άλλο, ή από τρίτα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, φέτος τα νοσοκομεία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση 1.156 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που έλαβαν πέρυσι, ενώ οφείλουν σε ληξιπρόθεσμα 1,3 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει:

Για το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρας

  • Έλλειψη αντιδραστηρίων. Σταμάτησαν να γίνονται πολλές εργαστηριακές εξετάσεις. Στα τυφλά η διάγνωση των Ιατρών
  • Κουτσή η λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος. Εξυπηρετούνται 5 καρκινοπαθείς την ημέρα αντί για 17. Πεθαίνουν στις λίστες αναμονή για ακτινοθεραπεία
  • Χάλασαν τα φορεία. Δανείζονται από το Έλενας Βενιζέλου
  • Τελείωσαν οι σύριγγες 5cc και 10cc
  • Ασυντήρητο κτίριο, διαλυμένες υποδομές και εξοπλισμός
  • Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι 4 μήνες

Για το Νοσοκομείο Έλενας Βενιζέλου

  • Προ των πυλών η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου λόγω χρέους 500.000 ευρώ
  • Αναισθησιολογικό μηχάνημα χαλασμένο τρεις μήνες. Αναβάλλονται χειρουργεία
  • Έλλειψη υγειονομικού υλικού. Δανείζονται από άλλα Νοσοκομεία
  • Εργολαβικοί εργαζόμενοι πέντε μήνες απλήρωτοι
  • Δανείζονται φάρμακα από τα διπλανά Νοσοκομεία
  • Ασυντήρητος ο κτιριακός και ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αδυνατούν να συντηρήσουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό, καθώς και να προμηθευτούν φάρμακα και χειρουργικό υλικό.  

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε συνάντηση  με την Πρόεδρο του Σωματείου του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» η οποία ανέφερε ότι είναι αναληθή όσα αναγράφονται και η  Τομεάρχης των Εργαστηρίων κα Σπυροπούλου η οποία δήλωσε ότι ουδέποτε ο Διοικητής έδωσε εντολή να μην γίνονται οι εξετάσεις που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου αντίθετα ότι δόθηκε εντολή να μην υπάρξει καμία έλλειψη. 

Στο Γ.Ν. «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» τόσο η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «ΕΛΕΝΑ» κ.Μ.Βάρλα- Λευθεριώτη όσο και η Πρόεδρος του Σωματείου εξέφρασαν την αντίθεσή και την αγανάκτησή τους με το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ και αντέκρουσαν τα γραφόμενά του. 

Πώς είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία να καταρρέουν όταν εχθές το Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ήταν πλήρες συν 24 φορεία όπου γι΄αυτό το λόγο αναγκάστηκα να μεταφέρω τρία (3) φορεία από το Γ.Ν.  «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» για να μεταφέρουμε ασθενείς.

Το δε Νοσοκομείο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» είχε δύναμη 188 (στοιχεία Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας) τη μεγαλύτερη  των τελευταίων ετών.

Η συνεργασία των Νοσοκομείων («ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» & «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες επιβεβαιώνει την καλή λειτουργία του ΕΣΥ και όχι τη δυσλειτουργία του, όπως επίσης και την αλληλεγγύη των εργαζομένων».