X

Νέα απεργία των ναυτικών αποφάσισε η ΠΝΟ

“Ζυμώσεις” ανάμεσα σε Τσακαλώτο και Κουρουμπλή. Γραπτή διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ πως δεν θα εξομοιωθούν οι ναυτικοί με τους μισθωτούς.

Ant1news

Του Κώστα Τάτση

Σκληρή γραμμή για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους τηρούν οι ναυτικοί, καθώς στην σημερινή Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν την προκήρυξη νέας 48ώρης απεργίας που θα κρατήσει δεμένα στα λιμάνια τα πλοία μέχρι και τις 06:00 της Κυριακής. 

Η πρόταση για την συνέχιση της απεργίας, που έγινε από τον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργο, έγινε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία (13 υπέρ και μόλις 1 κατά), παρά τις αντιδράσεις από τις κοινωνίες των νησιωτών, αλλά και τις επικρίσεις από κόμματα, όπως η σημερινή από την Νέα Δημοκρατία.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά την απεργία, το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε από την Κρήτη ένα πλοίο, το οποίο μετέφερε νταλίκες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα, τα οποία είχαν «εγκλωβιστεί» επί ημέρες στα λιμάνια, εξαιτίας της απεργίας που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. 

Με δεδομένη τη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ και με την κατάσταση να έχει πάρα πολύ δυσκολέψει και να έχει επιβαρυνθεί, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τσακαλώτος:Καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών στους προϋπολογισμούς 2017 – 2018

«Και ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών», διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διευκρίνισε ότι το θέμα των εισφορών των ναυτικών δεν προτάθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπήρχε στη λίστα από την πλευρά των δανειστών, και προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Κουρουμπλής: δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της απεργίας της ΠΝΟ

Δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ και αυτή βασίζεται σε φανταστικά αιτήματα, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι έτσι χτυπούν την κυβέρνηση, να γνωρίζουν ότι χτυπούν την κοινωνία και τα νησιά» σημείωσε. Επανέλαβε ότι με κάθε τρόπο «προσπαθήσαμε να καταδείξουμε ότι κατανοούμε τις όποιες αγωνίες».

ΥΠΟΙΚ: δεν θα εξομοιωθούν οι ναυτικοί με τους μισθωτούς

"H κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Την ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο σε συνέχεια της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «Ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών».

Νωρίτερα, γραπτή διαβεβαίωση από το ΥΠΟΙΚ ζητούσε η ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει την αναστολή των κινητοποιήσεων της.