X

Γενική απεργία σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα

Παραλύει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ποιοι απεργούν, πού και πότε πραγματοποιούνται τα συλλαλητήρια και τι αναμένεται την Πέμπτη.

Ant1news

Παραλύει σήμερα η χώρα, καθώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την οποία έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, η 24ωρη απεργία και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που εάν εφαρμοστούν θα γίνει ακόμη πιο δυσβάστακτο το παρόν και πιο αβέβαιο το μέλλον.

Στην πανεργατική πανελλαδική απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) απεργούν και στις 18 Μαΐου. Στην απεργία συμμετέχουν ακόμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), η Ένωση Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καθώς και το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν επίσης οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και η ΟΤΟΕ. Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν και οι συμβολαιογράφοι (17, 18 και 19 Μαΐου). Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε διήμερη πανελλαδική αποχή των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, την Τετάρτη 17 Μαΐου και την Πέμπτη18 Μαΐου 2017. Κατ’ εξαίρεση συζητούνται κανονικά (χωρίς άδεια) οι υποθέσεις στις οποίες υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προθεσμίας, οι προσωρινές διαταγές, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αιτήσεις αναστολών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών. Επιπλέον γίνονται κανονικά (χωρίς άδεια) οι καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά, και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών.

 

Πρόσκληση για δυναμικές κινητοποιήσεις προς όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Προβλήματα θα υπάρξουν στις συγκοινωνίες από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία μέχρι και την Παρασκευή, ενώ με 4ωρη στάση εργασίας συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, από τις 11:00 το πρωί έως τις 3:00 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πραγματοποίησαν απεργία μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 06:00 της Τρίτης 16 Μαΐου έως τις 06:00 της Τετάρτης 17 Μαΐου.

 

Τα συλλαλητήρια σήμερα και αύριο

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων. Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει πως «με τα νέα μέτρα η συγκυβέρνηση πετσοκόβει για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις». Σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης καλεί στις 10:00 το ΠΑΜΕ.

Συλλαλητήρια όμως αναμένονται και την Πέμπτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΓΣΕΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει και νέο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 18.30 στο Σύνταγμα, ενώ την ίδια ημέρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στην Αττική το συλλαλητήριο της Πέμτπης θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτεροι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας θα συγκεντρωθούν και εκείνοι ανήμερα της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 7 μ.μ. το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να δείξουν έμπρακτα στους εκπροσώπους του λαού ότι ο λαός δεν συμφωνεί με τα μέτρα που ψηφίζονται.