X

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Δεν δέχονται την πρόταση του Υπ. Εσωτερικών για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους Δήμους.

Ant1news

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, μετά και τη σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των υπαλλήλων στους δήμους.

Με τη δρομολόγηση περίπου 2.500 μόνιμων προσλήψεων επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το κενό που δημιουργεί στην καθαριότητα των Δήμων η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων στους ΟΤΑ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συνάντησή του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και σε δηλώσεις του, μέχρι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και για να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και μάλιστα σε καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχει η δυνατότητα σύναψης δίμηνων συμβάσεων από τους Δήμους. Οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν αιτήματα των Δήμων από το 2016, ενώ ο υπουργός κάλεσε τους ΟΤΑ να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματά τους, ώστε να μην υπάρξουν κενά.

 

Για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση αναγκαστικά λήγει, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας, δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά που έχουν κάνει.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν σχετίζεται με άλλες κατηγορίες συμβασιούχων και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί νομοθετική ρύθμιση για συμβασιούχους, οι οποίοι εδώ και «πάρα πολλά χρόνια» δουλεύουν είτε σε προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι κλπ), είτε στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια και στους Δήμους.

 

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους οκταμηνίτες εργαζομένους των ΟΤΑ, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν έως 31/12/17, αλλά τώρα αναγκαστικά λήγουν, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ η κυβέρνηση σήμερα εξαγγέλλει ότι θα απολυθούν 10.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του Π. Σκουρλέτη δεν διασφαλίζει τους ήδη υπάρχοντες συμβασιούχους. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στους Δήμους αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για όσο χρειαστεί.

«Αυτή τη στιγμή η απογοήτευση και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστικό θυμό, σε οργανωτική συσπείρωση των εργαζομένων ώστε μέσα από τα Σωματεία τους και την Ομοσπονδία να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Μαζικοποιούμε την συμμετοχή των εργαζομένων προκειμένου να νεκρώσουν τα γκαράζ καθαριότητας όλων των Δήμων της χώρας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Λόγω κινητοποιήσεων δεν πραγματοποιείται αποκομιδή των απορριμμάτων και για τον λόγο αυτό οι δήμοι κάνουν εκκλήσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες να αποφεύγουν να κατεβάζουν σκουπίδια στους κάδους.

 

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ακολούθως των ΠΟΠ-ΟΤΑ και των κατά τόπους Συνδικάτων ΟΤΑ οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποιούν καταλήψεις στα δημοτικά αμαξοστάσια όλης της χώρας έως και αύριο Τετάρτη. Για αύριο, επίσης, η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ καλεί τους δημοτικούς υπαλλήλους σε συγκέντρωση, στις 10:30, έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Ανάλογη συγκέντρωση έχει αποφασίσει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την ίδια μέρα, στις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας. Το πιθανότερο είναι οι δύο συγκεντρώσεις να κατευθυνθούν προς το υπουργείο Εσωτερικών.