X

“Βουνά” σκουπιδιών και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ΠΟΕ – ΟΤΑ

Όγκοι σκουπιδιών καλύπτουν πεζοδρόμια ανά τη χώρα. Οι αποφάσεις των εργαζομένων της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ποιά λύση προωθεί ο Σκουρλέτης.

Ant1news

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ – ΟΤΑ, που αποφάσισε την παράτασή τους μέχρι τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη, με καταλήψεις των αμαξοστασίων και αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο, τη στιγμή που όγκοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί, κυρίως στις εμπορικές περιοχές, όπως και στις τουριστικές, ενώ ο καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών.

Στο Δήμο Αθηναίων η κατάσταση είναι η χειρότερη όλων, από άποψης σκουπιδιών, ενώ η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αναφέροντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνολική λύση για το ζήτημα των συμβασιούχων.

Σχετικά με το άμεσο πρόβλημα που έχει προκύψει, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος παράτασης της παραμονής των εργαζομένων - που διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους - στις θέσεις τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επανήλθε σήμερα στο θέμα και διευκρίνισε ότι η λύση που προωθεί η Κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε ολιγόμηνες συμβάσεις για τους 6.100 εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά παράλληλα προειδοποίησε ακόμα και για επιστράτευση, ζητώντας από όλους να αντιληφθούν τις επιπτώσεις της απεργίας για κατοίκους και τουρίστες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η παράταση των συμβάσεων συνολικά 6.157 ατόμων (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου) εργαζομένων στην καθαριότητα, κρίθηκε αντισυνταγματική, και θα απολυθούν.

Η ΚΕΔΕ από την πλευρά της, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ανακοίνωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διατυπώσει με σαφήνεια τις προτάσεις της μέχρι την επόμενη Τρίτη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, το ΔΣ της αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου διοικητικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη, όπου αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, θα τεθεί ως ζήτημα το κλείσιμο των Δήμων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην εν λόγω διευρυμένη συνεδρίαση θα συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις Δήμων της χώρας.

Επεισόδια και… άδειασμα σκουπιδιών στο υπουργείο και χημικά στη Βουλή

Με μία ώρα καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κινδύνεψε να τυλιχθεί στις φλόγες, όταν συνδικαλιστές έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια που άδειασαν στην είσοδο του κτηρίου, προσπαθώντας να ρίξουν το ρολό της εισόδου και να εισέλθουν στο κτήριο.

 

Μια ομάδα από το πλήθος των συνδικαλιστών που είχε συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, επιτέθηκε στον Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που εκείνη την ώρα έφτανε στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, που έφτανε εκείνη την ώρα ώστε να συναντηθεί με τον Π.Σκουρλέτη. Στη συνέχεια η ΚΕΔΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι τα επεισόδια δημιουργήθηκαν από μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που ειδικεύεται στις στημένες αποδοκιμασίες, αποκαλώντας τους «επαγγελματίες προβοκάτορες».

 

Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους και τα επεισόδια αναζωπυρώθηκαν όταν έφτασε έξω από τη Βουλή.

Κάποιοι επιχείρησαν να εισέλθουν στη Βουλή από την πλαϊνή είσοδο και οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, στα οποία οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας σκουπίδια.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί και πέντε άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.