X

Δεύτερη εβδομάδα με “λόφους” σκουπιδιών

Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ποια η πρότασή της. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο. Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ για την κυβερνητική πρόταση. Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα σκουπίδια.

Ant1news

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων, απορρίπτοντας την ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη, την ώρα που οι περισσότερες γειτονιές της χώρας έχουν μετατραπεί σε απέραντες χωματερές

Τα σκουπίδια και η αφόρητη ζέστη πνίγουν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, απειλώντας τη δημοσία υγεία. Τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ

Γι αυτό άλλωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, τα οποία συνδέονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, λόγω της πολυήμερης απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας στους Δήμους.

Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

"Η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν οδηγεί πουθενά"  τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

«Συνεχίζουμε κανονικά έως την Πέμπτη. Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας» τονίζουν οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας.

Παράλληλα, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα την μονιμοποίησή τους. Τη διαμαρτυρία διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στη συνέχεια με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, της Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να γνωστοποιήσει την πρότασή της για τη λύση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

 

Την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ - Στη Βουλή η κυβερνητική πρόταση

Το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται να τεθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να έχει αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την αντιμετώπιση της "υγειονομικής βόμβας" των σωρευμένων σκουπιδιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή ακόμη και η επιστράτευση προσωπικού εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Η νομοθετική ρύθμιση, που ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, παράταση των συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που θα "τρέξει" το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τουλάχιστον 2.500 μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στους Δήμους.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, για την εργασία αποκομιδής των τόνων απορριμμάτων, που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πόλης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.