X

Αιχμές Ομπάμα μετά την αποφυγή του αδιεξόδου

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές σχετικά με την τροπή που πήρε το φλέγον ζήτημα με το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού και ανέφερε ότι έγινε για ζημιά στην οικονομία.

Ant1news



«Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και την κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ, με αφορμή τον προϋπολογισμό και το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Λίγες ώρες αφότου αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών και το δημοσιονομικό αδιέξοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές σχετικά με την τροπή που πήρε το φλέγον αυτό ζήτημα, λέγοντας πως οι Αμερικανοί είναι «απηυδισμένοι με την Ουάσινγκτον».

«Ο αμερικανικός λαός είναι εντελώς απηυδισμένος με την Ουάσινγκτον. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δουλειά στην πόλη αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο σε συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και την αγροτική νομοθεσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν μια «εντελώς περιττή» ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

«Η πολιτική δυσλειτουργία ενθαρρύνει τους εχθρούς και αποδυναμώνει τους φίλους μας», τόνισε ο Ομπάμα στο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, από τον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε ότι: «ίσως να μην υπάρχει τίποτε άλλο που να έβλαψε τόσο την οικονομία μας και την αξιοπιστία μας στον κόσμο όσο η παράσταση που παρακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες».

Ακολούθως ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για μια καλύτερη "προσέγγιση" στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ των δύο κομμάτων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα.

Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, που, όπως ανέφερε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και το νομοσχέδιο για την αγροτική μεταρρύθμιση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.