X

Ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ για την μικρή Μαρία

Ενδιαφέρον για την υπόθεση της μικρής Μαρίας επιδεικνύουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά και οικογένειες στις ΗΠΑ.

Ant1news

 

Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση, από την Αθήνα, στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, όπου γίνεται αναφορά στην εντολή που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για ελέγχους των πιστοποιητικών γέννησης της τελευταίας εξαετίας, σε όλα τα ληξιαρχεία, αλλά και για τη διερεύνηση υποθέσεων παράνομης διακίνησης ατόμων ή απαγωγής παιδιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες πως εκατοντάδες παιδιά -πολλά από τα οποία, ίσως, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα- έχουν εγγραφεί στο δήμο Αθηναίων από ανθρώπους που προσβλέπουν σε κρατικά οικογενειακά επιδόματα.

Η Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ επικαλείται και δήλωση του δημάρχου Αθηναίων πως έχουν, ήδη, εντοπιστεί 15 περιπτώσεις παιδιών που έχουν εγγραφεί ετεροχρονισμένα ως αγνώστου πατρός, προκειμένου να λαμβάνουν τα ειδικά επιδόματα.




Ανταπόκριση από την Αθήνα φιλοξενούν και οι Νιου Γιορκ Τάιμς. Στο δημοσίευμα γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε παρόμοια υπόθεση στην Ιρλανδία, όπου οικογένεια Ρομά αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή 7χρονου κοριτσιού στο Δουβλίνο.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις με Ρομά σε Ελλάδα και Ιρλανδία, όπως σημειώνεται, αναδεικνύουν και τις εντεινόμενες συζητήσεις στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τα προβλήματα ενσωμάτωσης των Ρομά μεταναστών σε μια χρονική περίοδο που μειώνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η κοινή γνώμη, σε πολλές χώρες, τάσσεται  κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι εικαζόμενες απαγωγές ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις σε μια εποχή κατά την οποία οι Ρομά στοχοποιούνται από ακροδεξιές ομάδες στην Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Σε άλλα δημοσιεύματα καταγράφονται και οι πληροφορίες περί ερευνών του FBI προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μικρή Μαρία είναι η Αμερικανίδα Lisa Irwin, που είχε απαχθεί από το σπίτι της, στην πόλη Κάνσας, σε ηλικία 11 μηνών τον Οκτώβριο του 2011. Επισημαίνεται, όμως, ότι υπάρχει σκεπτικισμός λόγω της διαφοράς στην ηλικία της μικρής Μαρίας που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 4-6 ετών και της Lisa Irwin, που θα έκλεινε τα 3 τον ερχόμενο μήνα.

Για δεύτερη ημέρα, εξάλλου, υποβλήθηκε ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τον ισχυρισμό τεσσάρων αμερικανικών οικογενειών ότι η Μαρία θα μπορούσε να είναι δικό τους παιδί.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε επαφή με τις (ελληνικές) αρχές, ανέφερε, ότι "είμαστε ενήμεροι για τα δημοσιεύματα" και "προς το παρόν, δεν έχουμε πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι το παιδί είναι πολίτης των ΗΠΑ".