X

Ολμπράιτ: «Κι εμένα με κατασκόπευαν οι Γάλλοι...»

Η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπαθεί να υποβαθμίσει τις επικρίσεις των Ευρωπαίων για τις παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ant1news

«Δε μου προκαλεί έκπληξη! Η μία χώρα κατασκοπεύει την άλλη», δήλωσε κυνικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σχολιάζοντας τις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Κι εμένα με κατασκόπευαν οι Γάλλοι, όταν ήμουν στον ΟΗΕ», τόνισε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη από το 1993 έως το 1997, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

«Θυμάμαι πολύ καλά πως όταν ήμουν στα Ηνωμένα Έθνη ήρθε να με δει ο Γάλλος πρεσβευτής και με ρώτησε: Γιατί είπατε αυτό το πράγμα σε εκείνο το πρόσωπο, όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους θέλετε γυναίκες στην κυβέρνηση;» ανέφερε η Ολμπράιτ, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι «είχαν υποκλέψει μία από τις συνομιλίες μου».

Η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες διευκρινίσεις για την ακριβή περίοδο που συνέβη το περιστατικό που αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους.

Γαλλία, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις παρακολουθήσεις ξένων πολιτών. Η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όταν αποκαλύφθηκε ότι το κινητό τηλέφωνό της ενδέχεται να παρακολουθείτο από τις αμερικανικές υπηρεσίες ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμαρτυρήθηκε για τις υποκλοπές εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στη Γαλλία.