X

Αποκαλύψεις για υποκλοπές σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων έρχονται στο φως. Στο στόχαστρο της NSA αυτή τη φορά ήταν τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ant1news




Διαταγή στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) να σταματήσει τις υποκλοπές στα  κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανέφερε μία πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η εντολή ερμηνεύεται ως μία κίνηση της Αμερικανική κυβέρνησης να δείξει πως επιθυμεί να περιορίσει τις παρακολουθήσεις, που αποκάλυψε ο πρώην αναλυτής της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Η παρακολούθηση, πάντως, των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον δεν είχε αποκαλυφθεί μεχρι πρότινος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονική παρακολούθηση με στόχο τις έδρες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον», δήλωσε την ίδια ώρα  ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν η NSA παρακολουθούσε τους δύο οργανισμούς στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, που επικαλείται δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, ο Ομπάμα διέταξε τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές, περίπου την ίδια χρονική περίοδο που έδωσε εντολή στην NSA να περιορίσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το Ρόιτερς αναφέρει ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι ορισμένα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης δεδομένων ήταν «παρατραβηγμένα».  Ο Κέρι τόνισε ότι η κατασκοπεία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όμως παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν περιορισμοί, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέμεινε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πληροφορίες και να αποτραπούν «πτώσεις αεροπλάνων, ανατινάξεις κτιρίων και δολοφονίες ανθρώπων». «Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, όπως έχει κάνει και ο πρόεδρος, πως ορισμένες από αυτές τις ενέργειες ήταν παρατραβηγμένες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί», ανέφερε σχετικά.

Απέρριψε, πάντως, τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες  τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Όχι, αυτό δεν συνέβη. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό υπερβολής σε αυτές τις αναφορές από ορισμένους δημοσιογράφους», τόνισε ο Κέρι.