X

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ύψος των ομοσπονδιακών δαπανών για την επόμενη διετία.

Ant1news

Η συμφωνία σηματοδοτεί μία σημαντική στιγμή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο επανάληψης της κρίσης που παρέλυσε το αμερικανικό δημόσιο τον περασμένο Οκτώβριο.

Έπειτα από δύο χρόνια ιστορικής μείωσης, οι ομοσπονδιακές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν και πάλι το 2014, χάρη στην ακύρωση του 30% των αυτόματων περικοπών που επρόκειτο αρχικά να μειώσουν τον προϋπολογισμό τα δύο επόμενα χρόνια. Οι στρατιωτικές δαπάνες, που επρόκειτο να υποστούν καθαρή μείωση, θα αυξηθούν ελαφρώς, προς μεγάλη ικανοποίηση του Πενταγώνου.

Η μερική ακύρωση αυτής της λιτότητας προκάλεσε εξάλλου το θυμό ορισμένων συντηρητικών βουλευτών και 62 Ρεπουμπλικάνοι στους 232 ψήφισαν κατά του κειμένου. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις προκάλεσαν τριγμούς στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, να επικρίνει έντονα τους συντηρητικούς που παρέμεναν αντίθετοι στην επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν χάσει την αξιοπιστίας τους» και «έχουν υπερβεί τα όρια».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (332 ψήφοι έναντι 94) τον προϋπολογισμό, με 169 Ρεπουμπλικάνους και 163 Δημοκρατικούς να τον υπερψηφίζουν. Το Κογκρέσο είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσει σ' ένα προϋπολογισμό και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να υιοθετήσει τους οριστικούς νόμους για τα δημόσια οικονομικά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία.