X

«Έλεγχος στην NSA, αλλά όχι μονομερής αφοπλισμός»

Να χαλιναγωγήσει την NSA σχεδιάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ant1news


Χρειάζονται κάποιοι έλεγχοι στο σύστημα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ αλλά «δεν μπορούμε να αφοπλιστούμε μονομερώς», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο με θέμα τον ετήσιο απολογισμό της διακυβέρνησής του.

Δήλωσε ότι θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες μελετώντας προσεκτικά τις υποδείξεις της συμβουλευτικής επιτροπής για το πώς θα χαλιναγωγήσει την NSA, στον απόηχο των αποκαλύψεων του πρώην συμβούλου της αμερικανικής κατασκοπείας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Εν τω μεταξύ, οι εφημερίδες The New York Times και Guardian, επικαλούμενες έγγραφα της NSA που διέρρευσε ο Σνόουντεν, αποκάλυψαν πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, εταιρειών του τομέα της ενέργειας, οργανώσεων αρωγής, αλλά και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία του Ανταγωνισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Αλμούνια έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την αμερικανική εταιρία-κολοσσό του Διαδικτύου Google για τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησής της.

«Πολύ αναστατωμένος» δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στους New York Times. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Κομισιόν τυχόν παρακολούθηση του Αλμούνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, η NSA και η βρετανική GCHQ παρακολουθούσαν, επίσης, διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη -περιλαμβανομένων της UNICEF και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ- τις επικοινωνίες της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, τα γραφεία της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total και της γαλλικής κατασκευάστριας αμυντικού εξοπλισμού Thales.

Τα δημοσιεύματα δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε η NSA. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν προχωρά στη συλλογή πληροφοριών για να βοηθά αμερικανικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ενήμερη για τα δημοσιεύματα δήλωσε και η GCHQ υπογραμμίζοντας ότι δεν σχολιάζει θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της.