X

Σε «πολική δίνη» η μισή επικράτεια των ΗΠΑ

Περισσότεροι από 158 εκατομμύρια Αμερικανοί (πάνω από το μισό του πληθυσμού των 317.420.000 πολιτών) συνεχίζουν να πλήττονται από πολικές θερμοκρασίες.

Ant1news


Το πρωτοφανές κύμα πολικού ψύχους εκτείνεται από τη Μινεσότα, στα βόρεια της χώρας, έως τη Τζόρτζια, στα νοτιοανατολικά.

Ο υδράργυρος, την Τρίτη, έδειξε -22 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο, -15 στη Νέα Υόρκη και -28 βαθμούς στο Εμπάρας στη Μινεσότα, στα βόρεια των ΗΠΑ. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στον αμερικανικό νότο, καθώς στο Νάσβιλ ο υδράργυρος έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου και στην Ατλάντα στους -12 βαθμούς. Πρόκειται για θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 20 χρόνια.

Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία κατέρριψε ρεκόρ 100ετίας, καθώς στο Σέντραλ Παρκ ο υδράργυρος βούτηξε στους -15,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες. Μείον 14,4 βαθμούς Κελσίου είχε δείξει το θερμόμετρο πριν από 118 χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου του 1896.

Τουλάχιστον 15 θάνατοι αποδίδονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται ένας υπάλληλος οχήματος καθαρισμού των δρόμων ο οποίος καταπλακώθηκε από όγκο αλατιού ύψους 30 μέτρων στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, και τέσσερις άνδρες στο Σικάγο, ηλικίας 48 έως 63 ετών, που πέθαναν, μετά από καρδιακές κρίσεις, ενώ απομάκρυναν το χιόνι μπροστά από τα σπίτια τους. Το πτώμα γυναίκας 90 ετών βρέθηκε καλυμμένο από χιόνι σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητό της στο Οχάιο.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στη Μινεσότα, το Σικάγο, την Ατλάντα και κυρίως στο Νάσβιλ, λόγω της «πολικής δίνης», των παγωμένων ανέμων που προέρχονται από το Βόρειο Πόλο ως αποτέλεσμα της εξασθένισης του θερμού ρεύματος, jet stream.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Συνολικά, από την περασμένη Πέμπτη, έχουν ακυρωθεί 18 χιλιάδες πτήσεις.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «το πολικό ψύχος μετατοπίστηκε προς τα ανατολικά της χώρας», με τον κίνδυνο να μειώνεται για τις κεντρικές και βόρειες Πολιτείες της Αμερικής. Προειδοποίηση για σφοδρή χιονοθύελλα εκδόθηκε για την περιοχή του Μπάφαλο (που βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) ενώ συναγερμός για καταιγίδα εκδόθηκε σε μια περιοχή από το Νιου Τζέρσεϊ έως το Ντέλαγουερ (στις βορειοανατολικές ακτές). Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη.