X

Αιχμάλωτες του φονικού χιονιά οι ΗΠΑ

«Πάγωσε» ο κρατικός μηχανισμός στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 12 νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα.

Ant1news


Λουκέτο έβαλε ο χιονιάς σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, ματαίωσε χιλιάδες πτήσεις, προκάλεσε χάος στους δρόμους ενώ η κυκλοφορία είναι σχεδόν αδύνατη σε ορισμένες περιοχές όπως η Ουάσιγκτον που καλύφθηκε με στρώμα χιονιού πάχους περίπου 40 εκατοστών.



Χειμερινή καταιγίδα σαρώνει τα ανατολικά και τα βόρεια των ΗΠΑ και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, κυρίως σε τροχαία δυστυχήματα.

Σχεδόν 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightware.Com, ακυρώθηκαν περισσότερες από 8000 πτήσεις προς ή από τις ΗΠΑ. Ματαιώθηκαν και δρομολόγια των τρένων.



Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝWS) είχε προειδοποιήσει  για το σχηματισμό ενός «γιγάντιου θόλου» ρευμάτων ψυχρού αέρα που προέρχονται από την Αρκτική, ο οποίος θα φθάσει πάνω από τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής προκαλώντας «παγωμένη καταιγίδα» ικανή να παραλύσει πολλές πολιτείες, από τη Τζόρτζια και την Νότια Καρολίνα έως τις περιοχές βορειότερα.

«Οι συγκεντρώσεις πάγου θα είναι απίστευτες, αν όχι ιστορικές» υπογράμμισε η ΝWS, η οποία προβλέπει ότι η χιονοθύελλα θα Μετατοπιστεί, την Παρασκευή, προς τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει, ήδη, κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 45 κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα ενώ στη βόρεια Καρολίνα, όπου ο καιρός είναι συνήθως πιο ήπιος, οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους, όπου χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα ακινητοποιημένα οχήματα.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) εγκατέστησε εθνικό κέντρο συντονισμού στην Ουάσιγκτον, όπως και ένα περιφερειακό ανάλογο κέντρο στην Ατλάντα. Γεννήτριες, γεύματα, νερό και κουβέρτες θα διατίθενται προς τους πολίτες στην Ογκάστα της Τζόρτζια.