X

Κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων επέβαλαν και οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων επέβαλαν οι ΗΠΑ, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Ant1news



Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν προειδοποιήσει γι΄ αυτή την εξέλιξη τη Μόσχα, επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών αξιωματούχων που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία.

Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τις κυρώσεις ενέκρινε με διάταγμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μία μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία.

Με βάση τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 προσώπων και απαγορεύεται επίσης η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Στα πρόσωπα αυτά από ρωσικής πλευράς περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Αντίστοιχα, από την ουκρανική πλευρά οι κυρώσεις έχουν στόχο τον πρωθυπουργό της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας».

Σε σχέση, δε, με το δημοψήφισμα, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα της Κριμαίας έφτασαν σε κάποιες από τις πόλεις της χερσονήσου συμπληρωμένα από πριν, ενώ πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκαν και άλλες εκλογικές παρατυπίες.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, επανέλαβε ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η κρίση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι τυχόν «νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Την ίδια ώρα, ανώτερο στέλεχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας σημείωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις βάρος 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Οι κυρώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σεργκέι Αξιόνοφ και του Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ούτε θα επηρεάσουν την διαδικασία για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία», φέρεται να είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, είπε ότι αυτά τα μέτρα προφανώς δεν επηρεάζουν όσους δεν διαθέτουν πόρους στο εξωτερικό. «Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνετε με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή δεν το σκεφτήκατε αυτό;», έγραψε ο Ρογκόζι, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος μιας σειράς προσωπικοτήτων στη Ρωσία και την Ουκρανία συμφώνησαν τη Δευτέρα και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.