X

Αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατολίσθηση στην Ουάσινγκτον

Στους 24 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση που σημειώθηκε κοντά στο Σιάτλ.

Ant1news



Ο απολογισμός της τραγωδίας ανέρχεται πλέον σε 24 νεκρούς μετά την ανακάλυψη άλλων 10 πτωμάτων από τα συνεργεία διάσωσης, τα οποία δεν εντόπισαν κανέναν επιζώντα, την Τρίτη, στα ερείπια του χωριού που καταστράφηκε από την κατολίσθηση κοντά στο Σιάτλ.

«Δυστυχώς δεν βρήκαμε σήμερα καμιά ένδειξη ζωής», ανέφερε ο επικεφαλής των πυροσβεστών της κομητείας του Σνοχόμις, Τράβις Χοτς, ωστόσο έκανε σαφές ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε χάσει την ελπίδα» να βρούμε επιζώντες, ανέφερε σχετικά το βράδυ της Τρίτης προς τους δημοσιογράφους. 

Η αγροτική κοινότητα του Όσο, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Σιάτλ, καταστράφηκε το Σάββατο από κατολίσθηση λάσπης, όταν ένα ολόκληρο κομμάτι λόφου κατέρρευσε σ' ένα γειτονικό ποτάμι.

Την Τρίτη, οι διασώστες ανέσυραν ακόμη δύο πτώματα από τα ερείπια και εντόπισαν άλλα οκτώ, σύμφωνα με τον Χοτς, ανεβάζοντας τον προσωρινό απολογισμό στους 24 νεκρούς. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει στους 176, εν αναμονή νέας καταμέτρησης από τον σερίφη της κομητείας, ωστόσο ο αριθμός αυτός ελπίζεται ότι θα μειωθεί, καθώς υπάρχουν ενδεχομένως αγνοούμενοι που έχουν υπολογιστεί διπλά, σύμφωνα με τον Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας.

Περίπου 200 άνθρωποι (πυροσβέστες, αστυνομικοί, μέλη της εθνοφρουράς και ομοσπονδιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, γεωολόγοι και εθελοντές) ελαβαν μέρος στις έρευνες, την Τρίτη, για να βρουν επιζώντες υπό συνεχή βροχή. 

Η λασπώδης έκταση, η οποία καλύπτει πάνω από 2.500 στρέμματα και σε σημεία φθάνει σε βάθος τα 6 μέτρα, μοιάζει μερικές φορές «με κινούμενη άμμο, εύκολα μπορείς να βυθιστείς μέχρι τον ώμο», όπως δήλωσε ένας εθελοντής πυροσβέστης. Τριάντα πέντε κατοικίες και περίπου 15 τροχόσπιτα σαρώθηκαν από την κατολίσθηση της λάσπης, η οποία έπληξε το χωριό με την ταχύτητα τρένου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Η κατολίσθηση ήδη θεωρείται μία από τις πιο πολύνεκρες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Το 1969, 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις έπειτα από πλημμύρες στην κομητεία Νέλσον της Βιρτζίνια, σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποδέσμευσε ομοσπονδιακή βοήθεια, κάλεσε από τη Χάγη «όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν» για τις οικογένειες και τους φίλους των αγνοουμένων. «Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως πρέπει να παραδεχθούμε πως η κατάσταση είναι δύσκολη», ανέφερε σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος.