X

Το χιούμορ του επιστράτευσε ο Μπαράκ Ομπάμα

Απολαυστική ήταν για άλλη μια φορά η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του αμερικανού προέδρου στο δείπνο των ανταποκριτών.

Ant1news

Η καθιερωμένη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ήταν διανθισμένη με πολλά αστεία, σχολιάζοντας με έξυπνο τρόπο διάφορα θέματα, από την χαμηλή του δημοτικότητα και το σύστημα υγείας που καθιέρωσε μέχρι την αφρικανική καταγωγή του και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό που ξεχώρισε ήταν η αναφορά του στο σύνθημα που επικράτησε το 2013 έναντι του «yes we can» του 2008, καθώς με αφορμή τα ηλεκτρονικά προβλήματα της ιστοσελίδας Obamacare (σ.σ. για την αλλαγή στο σύστημα υγείας), που οδήγησαν στην παραίτηση της υπουργού Υγείας, Καθλίν Σιμπέλιους, ανακοίνωσε ότι το περσινό σύνθημά του ήταν το "control-alt-delete" παραπέμποντας στον τρόπο επανεκκίνησης ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν κολλήσει.

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στον Βλαντιμίρ Πούτιν τον οποίο χρησιμοποίησε, όμως, για να επικρίνει συμπεριφορές αμερικανικών ΜΜΕ αλλά και πολιτικών του αντιπάλων.

«Ο ρεπουμπλικανός Μάικ Χάκαμπι και ο συντηρητικός σχολιαστής Σον Χάνιτι συνεχώς μιλάνε για το γυμνό του στήθος και αυτό είναι κάπως περίεργο» ήταν το πρώτο καρφί για να συνεχίσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του:  Πέρσι ο Πατ Μπιουκάναν (σ.σ. συντηρητικός σχολιαστής) είπε ότι ο Πούτιν είναι το φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης... για να είμαστε δίκαιοι, αυτό απονέμεται σε οποιονδήποτε πλέον, οπότε θα μπορούσε να συμβεί και αυτό» κάνοντας έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι το 2009 του απονεμήθηκε το ίδιο βραβείο αν και είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Και αυτές δεν ήταν οι μοναδικές «επιθέσεις» με το γάντι στους πολιτικούς του αντιπάλους καθώς αστειευόμενος για την εμμονή τους στο γεγονός ότι δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ και με φόντο τις επόμενες προεδρικές εκλογές σημείωσε με νόημα ότι θα τους πάρει λίγο καιρό να αποδείξουν ότι η Χίλαρι Κλίντον, που εμφανίζεται ως η διάδοχός του για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει καταγωγή από την Κένυα.

Απο την ομιλία δεν έλειψαν και οι δόσεις αυτοσαρκασμού κυρίως όσον αφορά τις χαμηλές του επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις καθώς όπως ανέφερε «τα πράγματα ήταν κάποια στιγμή πολύ δύσκολα. Αφού να φανταστείτε το 47% ζήτησε απαντήσεις από τον Μιτ Ρόμνεϊ».