X

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της

"Η κλιματική αλλαγή, που κάποτε την θεωρούσαμε ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο παρόν", τονίζεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ant1news

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μια αναθεωρημένη έκθεση με την οποία ζητά να αναληφθεί άμεσα δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν κάθε γωνιά και κάθε οικονομικό κλάδο των ΗΠΑ, από τους στρειδοκαλλιεργητές της Πολιτείας Ουάσινγκτον μέχρι τους παραγωγούς σιροπιού σφενδάμου στο Βερμόντ και από τα οικοσυστήματα μέχρι τις υποδομές.

κλιματική αλλαγή, που κάποτε την θεωρούσαμε ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο παρόν", τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση αυτή, που αποκαλείται "Αποτίμηση του Εθνικού Κλίματος", είναι καρπός τετραετούς εργασίας εκατοντάδων μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων και στόχος είναι να αποτελέσει ένα παιδαγωγικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές αυτές, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ορισμένες περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις έχουν ήδη χαιρετίσει την έκθεση αυτή, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να "αλλάξει το παιχνίδι" στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν μέρει επειδή καθιστά το ζήτημα λιγότερο αφηρημένο για τους Αμερικανούς πολίτες. "Θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις δικές τους εμπειρίες και πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό για να κινήσει το ενδιαφέρον για το θέμα", είπε η Λίντσεϊ Μόσλι, η διευθύντρια της εκστρατείας της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης για πιο Υγιεινό Αέρα.

Στην έκθεση περιγράφονται λεπτομερώς πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν την υγεία, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, τη γεωργία και πώς προκαλούν πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες ή ξηρασία.

Αναλύονται επίσης οι επιπτώσεις ανά περιοχή, από τις καταιγίδες στις βορειοανατολικές Πολιτείες μέχρι τις δασικές πυρκαγιές, τη λειψυδρία και την άνοδο της θερμοκρασίας στα νοτιοδυτικά ενώ τονίζεται ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, εάν δεν αναχαιτιστεί, θα οδηγήσει μοιραία στην καταστροφή περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, όπως η Φλόριντα ή το δέλτα του Μισισιπή στη Λουιζιάνα. 

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στην Αλάσκα όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, σημειώνουν οι επιστήμονες εκφράζοντας φόβους ότι το φαινόμενο αυτό θα προκαλέσει "μεγάλες αλλαγές στα οικοσυστήματα" επειδή θα λιώσουν οι παγετώνες αλλά επίσης και "ζημιές σε υποδομές".