X

Ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε της ανταλλαγής του λοχία με τους Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του για την ανταλλαγή του Αμερικανού λοχία με τους κρατούμενους των Ταλιμπάν.

Ant1news



Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε σθεναρά την Τρίτη τις ενέργειες της Ουάσινγκτον προκειμένου να απελευθερωθεί μετά από πέντε χρόνια ο λοχίας Μπάουι Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν και σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αιχμαλωτίστηκαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε μεν ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο της Κούβας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπέργκνταλ θα μπορούσαν να επιδοθούν ξανά σε ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ, προειδοποίησε, όμως, πως η Ουάσινγκτον θα κυνηγήσει εκ νέου τα άτομα αυτά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφερομενος στον λοχία Μπέργκνταλ, ο Αμερικανός πρόεδρος,από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σημείωσε ότι δεν έχει ακόμα συναντηθεί με την οικογένειά του, ενώ πρόσθεσε πως δεν ανακρίνεται.

Η υπόθεση του Μπέργκνταλ, για την κατάσταση της υγείας του οποίου υπήρχαν ανησυχίες, προκάλεσε πολεμική στις ΗΠΑ, καθώς εκτός από τις επικρίσεις των ρεπουμπλικάνων, ορισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες τον κατηγόρησαν πως λιποτάκτησε.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και διάφορες οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ομπάμα πως με την απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες, κρίνοντας θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απαγωγής από πρόσωπα που θα προσπαθούσαν να τους ανταλλάξουν με φυλακισμένους στις ΗΠΑ. 

Από πλευράς του, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν θα αγνοήσει ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα από μέρους του Μπέργκνταλ, υπογράμμισε, όμως, ότι θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

«Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαγωγή του στρατιώτη δεν σχετίζονται με τις προσπάθειές μας να ανακτήσουμε ΚΑΘΕ μέλος των ενόπλων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχει αιχμαλωτιστεί από το στρατό», έγραψε ο στρατηγός Ντέμσεϊ στο Facebook και έκανε λόγο για την «τελευταία, καλύτερη ευκαιρία να τον ελευθερώσουμε».

Την ίδια ώρα, το Κατάρ μετέφερε τους πέντε Ταλιμπάν οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν στη χώρα  σε ένα οίκημα και ανακοίνωσε πως τους δόθηκε το «δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός της χώρας», κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως θα αντιμετώπιζαν αυστηρούς περιορισμούς στο έδαφος του κράτους αυτού.