X

Τρόπους αντιμετώπισης των τζιχαντιστών αναζητεί ο Ομπάμα

Αποκλείει, μόνον, την αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ.

Ant1news


Πυρετός διαβουλεύσεων στον Λευκό Οίκο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών στο Ιράκ.

"Το μόνο πράγμα που αποκλείει ο πρόεδρος είναι η εκ νέου αποστολή αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει άλλες επιλογές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, απαντώντας, εμμέσως, και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που άφηναν να εννοηθεί, την Τετάρτη, ότι ίσως αποκλειστούν τα "άμεσα" αεροπορικά πλήγματα με μαχητικά αεροσκάφη λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας να αναγνωριστούν οι στόχοι στο πεδίο.

Αεροπορικά πλήγματα για να αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, οι οποίοι επιτέθηκαν, την Τετάρτη, και στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ ζήτησε, επισήμως, η Βαγδάτη από τις ΗΠΑ. 

Ερωτηθείς ο Κάρνεϊ για την ανάγκη να εξασφαλιστεί η έγκριση του Κογκρέσου πριν από οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή, όπως την εποχή που εξεταζόταν ανάλογο ενδεχόμενο για την Συρία, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι αισθητά διαφορετική υπογραμμίζοντας πως "η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια διαφορά που πρέπει να επισημάνουμε", υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να διευκρινίσει και πότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει σχετικά. Απλώς, δήλωσε, ότι συνεχίζεται η δουλειά προκειμένου να διευκρινιστούν "με μεγαλύτερη σαφήνεια" οι διάφορες επιλογές.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι απίθανο, προς το παρόν, να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με μια συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ, έπειτα από αυτές που έγιναν στο περιθώριο των συναντήσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο (...) αν και δεν αναμένουμε το θέμα αυτό να θιγεί ξανά σε αυτό το γύρο των συνομιλιών, είπε ο Κάρνεϊ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προγραμματίσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής του Κογκρέσου προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στο Ιράκ. Πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ζητούν γρήγορα αεροπορικά πλήγματα για να αντιμετωπιστούν οι μαχητές του ΙΚΙΛ.