X

«Το Ιράκ θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές»

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πιθανόν δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα εδάφηπου έχασαν από τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς βοήθεια, εκτιμά ο επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ.

Ant1news



Οι αμερικανοί σύμβουλοι που βρίσκονται στο Ιράκ αναφέρουν ότι ο στρατός της χώρας είναι «ικανός να υπερασπιστεί τη Βαγδάτη», όμως θα είναι πρόκληση «να περάσουν στην επίθεση, κυρίως πρόκληση όσον αφορά το επιμελητειακό σκέλος», δήλωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.

«Αν με ρωτάτε αν οι Ιρακινοί κάποια στιγμή θα φτάσουν στο σημείο να επιστρέψουν στην επίθεση, να ανακαταλάβουν το μέρος του Ιράκ που έχουν χάσει, πιστεύω πως (. . .) πιθανόν όχι μόνοι τους», σημείωσε ο στρατηγός.

Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ιρακινός στρατός δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα. «Δεν λέω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ληφθεί», διευκρίνισε ο Ντέμσεϊ. Μια ιρακινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών μαχητών θα πάρει χρόνο και θα πρέπει να συνοδεύεται από ξεκάθαρα σημάδια από την πλευρά της κυβέρνησης του Ιράκ, στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες, ότι είναι έτοιμη να απλώσει το χέρι στις κοινότητες των σουνιτών και των κούρδων, υπογράμμισε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση πρέπει «να υπάρχει ένας αξιόπιστος ιρακινός εταίρος που είναι έτοιμος να προσφέρει στη χώρα του ένα σχέδιο στο οποίο όλοι οι Ιρακινοί θα επιθυμούν να συμμετέχουν», εκτίμησε ο Ντέμσεϊ προσθέτοντας πως «αν η απάντηση σε αυτό είναι "όχι", τότε το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό».

Βυθίζεται στο χάος το Ιράκ

Το Ιράκ κινδυνεύει να βυθιστεί «στο χάος όπως η Συρία» εάν οι πολιτικοί του δεν καταφέρουν να ενωθούν γύρω από μια κυβέρνηση, προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ από τη Βαγδάτη.

«Εάν το Ιράκ δεν τηρήσει τη συνταγματική πολιτική διαδικασία, ποια είναι η εναλλακτική λύση;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλγαρίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα χάος παρόμοιο με της Συρίας. Αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθούν οι άνθρωποι και μάλιστα πολύ-πολύ γρήγορα", πρόσθεσε ο Μλαντένοφ.

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις εκλογές της 30ής Απριλίου συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη. Θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και κατόπιν τον πρόεδρο της χώρας που θα αναλάβει με τη σειρά του να διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό, ωστόσο η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν χαοτική και ορίστηκε να επαναληφθεί στις 8 Ιουλίου.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από περίπου έναν μήνα οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες, με επικεφαλής το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ΙΚΙΛ), καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους στα βόρεια και δυτικά. 

«Το Ιράκ δεν θα γίνει ποτέ ξανά όπως ήταν στο παρελθόν», πριν από την κατάληψη της Μοσούλης. «Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει η χώρα προς τα πίσω», τόνισε ο Βούλγαρος διπλωμάτης.

«Βάλτε στην άκρη τις διαφορές σας και τις προσωπικές σας φιλοδοξίες. Θα έρθει ο καιρός, αργότερα, να ασχοληθείτε με όλα αυτά. Τώρα, είναι η στιγμή να αναζητήσετε έναν τρόπο για να σώσετε τη χώρα", υπογράμμισε ο Μλαντένοφ απευθύνοντας έκκληση στην ιρακινή πολιτική ηγεσία.