X

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν και στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ

Ο στρατηγός Ντέμσεϊ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν και αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών.

Ant1news



Το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στα μέτωπα στο Ιράκ άφησε ανοιχτό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μόνον «κατά περίπτωση».

«Εκείνος (ο Ομπάμα) μου ζήτησε να αναφέρομαι σε αυτόν κατά περίπτωση» ανέφερε ο Ντέμσεϊ, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Γερουσία, ενώ υπογράμμισε ότι καθώς οι μάχες θα εξελίσσονται ίσως να χρειαστεί η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων που θα κατευθύνουν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Εάν φθάσουμε στο σημείο που εγώ θα εκτιμήσω ότι οι σύμβουλοί μας πρέπει να συνοδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα στην επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, θα το προτείνω στον πρόεδρο» Ομπάμα, δήλωσε σχετικά και δείχνουν ότι ίσως αλλάξει η θέση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν κανέναν Αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βοηθούν τον ιρακινό στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άλλοι 300 σύμβουλοι έχουν ήδη φθάσει ως ενίσχυση. Ο στρατηγός Ντέμσεϊ ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα έχουν διαταγή να εμπλακούν άμεσα σε μάχες. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν και ο ιρακινός στρατός οργανώσει μία επιχείρηση που θα είναι «υπερβολικά περίπλοκη» οι σύμβουλοι αυτοί θα κληθούν να «δώσουν συμβουλές για τις μάχες σώμα με σώμα» στα ιρακινά στρατεύματα που πολεμούν στο πεδίο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Λόιντ Όστιν που διατάσσει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ είναι θετικός στο ενδεχόμενο να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις, προκειμένου να γίνουν με καλύτερη ακρίβεια τα αεροπορικά χτυπήματα.