X

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά τη στήριξη του Ιράκ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη που δίνει κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ant1news



Μετά την πρόσθετη υποστήριξη που αποφάσισαν οι ΗΠΑ να παράσχουν στην ιρακινή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να ενισχυθεί η στήριξη στη Βαγδάτη από τη διεθνή κοινότητα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΑ του ΟΗΕ κατά τη συνεδρίασή του, την Παρασκευή, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, υπό τον Τζον Κέρι, «προτρέπει τη διεθνή κοινότητα (…) να ενισχύσει και να επεκτείνει την υποστήριξη στην ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των ένοπλων οργανώσεων με τις οποίες συνδέεται αυτό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει με σθένος τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που πραγματοποιεί επιχειρήσεις υπό το όνομα "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε" (που αυτοαποκαλείται τώρα "Ισλαμικό Κράτος") στο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο», προστίθεται και επισημαίνεται ότι «αυτή η ευρεία επίθεση αντιπροσωπεύει μια τεράστια απειλή για την περιοχή».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης «η ανάγκη όλες οι ομάδες του ιρακινού πληθυσμού να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία και να διεξάγουν έναν πολιτικό διάλογο» στο Ιράκ.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν περίπου 30 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο ΥΠΕΞ του Ιράν.