X

Νέες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο Μιζούρι

«Οι ζωές των μαύρων μετρούν» το σύνθημα των διαδηλωτών στην πόλη Φέργκιουσον.

Ant1news


Με συλλήψεις διαδηλωτών, ανάμεσά τους ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Κορνέλ Γουέστ, που επιχείρησαν να πλησιάσουν το αστυνομικό τμήμα της πόλης Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, τραγουδώντας το "We Shall Overcome", τον ύμνο του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων πριν από μισόν αιώνα, ξεκίνησε η «Ηθική Δευτέρα».

Σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των αντιρατσιστικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας χιλιάδων ακτιβιστών οι οποίοι ταξίδεψαν στο Σεντ Λούις από πολλές περιοχές των  ΗΠΑ για να λάβουν μέρος στο τετραήμερο των εκδηλώσεων «Ο Οκτώβρης του Φέργκιουσον». 

Οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Σεντ Λούις για να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην αστυνομική βία κατά των μαύρων. 

Τοπικοί και εθνικοί θρησκευτικοί ηγέτες λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις εκφράζοντας την ελπίδα να δοθεί νέα ώθηση στο εθνικό κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία.  

Δυο μήνες μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, συνεχίζονται πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι εντάσεις, όμως, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά από μια ακόμη δολοφονία του επίσης 18χρονου Αφροαμερικανού Βόντεριτ Μάγερς Τζούνιορ από ένα λευκό αστυνομικό στο Σεντ Λούις στις 8 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας την Κυριακή το βράδυ λίγες ώρες πριν τις συγκεντρώσεις της Δευτέρας, κοντά στο σημείο όπου ο λευκός αστυνομικός -ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας- πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάγερς Τζούνιορ την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία είπε ότι ο 18χρονος αφροαμερικανός άνοιξε πυρ, αλλά η οικογένειά του επιμένει ότι ο νεαρός ήταν άοπλος. 

Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον όσον αφορά το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και υπενθύμισαν και άλλες υποθέσεις ρατσιστικής βίας, όπως η δολοφονία του επίσης Αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν στη Φλόριντα το 2012.