X

Μελλοθάνατοι όσοι επιχειρήσουν να πατήσουν στον Άρη

Φοιτητές του ΜΙΤ υποστηρίζουν πως όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στον Άρη θα πεθάνουν σε λίγες μέρες λόγω των συνθηκών που θα αντιμετωπίσουν.

Ant1news

Η Ολλανδική εταιρεία Mars One, έχει ήδη προγραμματίσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Άρη, το 2024. Οι πρωτοπόροι του διαστήματος που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να μετοικήσουν μόνιμα στον κόκκινο πλανήτη, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθούν μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης που υπογράφουν 5  φοιτητές του τμήματος αεροναυπηγικής του ΜΙΤ.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή ο πρώτος κάτοικος του Άρη θα πεθάνει μετά από 68 μέρες το πολύ, από ασφυξία. Οι φοιτητές που ανέλυσαν ενδελεχώς τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία της αποστολής  παρουσιάζουν στην 35 σελίδων μελέτη τους, πίνακες και διαγράμματα  με μαθηματικούς τύπους για τις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου και τροφίμων, αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που θα έχουν στην διάθεση τους οι πρώτοι 4 επιβάτες.

Υποστηρίζουν πως τα φυτά που θα έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες του διαστήματος, θα παράγουν υπερβολικό οξυγόνο και δεν υπάρχει ακόμα η τεχνολογία που επιτρέπει την εξισορρόπηση της ατμόσφαιρας.

Οι άποικοι θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις αποστολές ανταλλακτικών με το κόστος που εκτιμάται στα 4,5 δις. δολάρια να αυξάνεται συνεχώς  από τον ολο και μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών.

Η Mars One που έχει προγραμματίσει την αποστολή αντέδρασε στην ανακοίνωση της μελέτης  και ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της, Μπας Λανσντορπ αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της υποστηρίζοντας ότι η ομάδα των φοιτητών χρησιμοποίησε ανεπαρκή δεδομένα. Δεν παρέλειψε όμως να παραδεχθεί ότι το θέμα των ανταλλακτικών αποτελεί όντως πρόβλημα. "Έχουν δίκιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε όλα σε λειτουργική κατάσταση", τόνισε.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την αποστολή-που έχει προγραμματιστεί να μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση-έχουν εκδηλώσει πάνω από 200.000 άνθρωποι από 140 χώρες του πλανήτη.