X

Χάος μετά από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο του Καναδά

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι καναδικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τον δράστη που άνοιξε πυρ στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην Οτάβα.

Ant1news



Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στον Καναδά μετά τους δεκάδες πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σήμερα από ενόπλους στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, στο κέντρο της Οτάβας, οι οποίοι προκάλεσαν τον τραυματισμό ενός στρατιώτη.

Τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της χώρας CBC, ενώ η αστυνομία αναζητά από έναν έως τρεις υπόπτους.

«Αυτή τη στιγμή αναζητούμε τους υπόπτους, δεν γνωρίζουμε εάν είναι ένας ή περισσότεροι», ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας, Μαρκ Σουσί, στο Reuters. Ο ένας από τους ενόπλους ενδέχεται να έχει καταφύγει στη στέγη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, σημείωναν οι αστυνομικοί.

Οι έρευνες εστιάζονται σε τρεις υπόπτους, καθώς σημειώθηκαν τρία επεισόδια με πυροβολισμούς. Το πρώτο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, το δεύτερο σε ένα εμπορικό κέντρο και το τρίτο στο Μνημείο των Πεσόντων, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων. Επιπλέον αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ.



Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο της πόλης και πάνοπλοι αστυνομικοί χτενίζουν το συγκρότημα του κοινοβουλίου και τα γύρω κτίρια για τον εντοπισμό των δραστών. Η περίμετρος ασφαλείας, μάλιστα, διευρύνθηκε και οι αρχές ζήτησαν από τους περαστικούς να απομακρυνθούν και από τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μην πλησιάζουν στα παράθυρα.



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και στη συνέχεια, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Κατόπιν εισέβαλαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Εκεί, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως καταγράφηκε και σε βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail, ο οποίος βρισκόταν εντός του κτιρίου.

«Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν οπλισμένοι αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εργαζόμενος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο Μαρκ-Αντρέ Βιο, αναφέροντας ότι «άκουσε τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς αυτόματων όπλων». Ένας εικονολήπτης του σταθμού Radio-Canada έκανε λόγο για «50 πυροβολισμούς».



Έπειτα από τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε επίσης να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, ωστόσο απομακρύνθηκε γρήγορα και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.



Πολλοί άλλοι βουλευτές έλαβαν εντολή να παραμείνουν μέσα στο κτίριο, το οποίο αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.



Ο στρατιώτης που τραυματίστηκε απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο από το σημείο, ενώ στην περιοχή έσπευσαν πολλά ακόμη ασθενοφόρα.