X

Νεκρός ο στρατιώτης από τους πυροβολισμούς στην Οτάβα

Υπέκυψε στα τραύματά του ο στρατιώτης που τραυματίστηκε, ενώ νωρίτερα είχε σκοτωθεί ο ένας εκ των δραστών της επίθεσης.

Ant1news



Τον θάνατο ενός στρατιώτη προκάλεσε η επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε σήμερα εναντίον του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Καναδά, στο κέντρο της Οτάβας.

Ο στρατιώτης ο οποίος φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα υπέκυψε στα τραύματα του μετά τους πυροβολισμούς, ενώ ένας φρουρός στα κοντινά κτίρια του κοινοβουλίου έχει τραυματισθεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας του Καναδά, Τζέισον Κένι. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο ένας δράστης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του κοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί», έγραψε ο Κένι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι εάν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτίριο της Βουλής και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτιρίου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ακόμη ενός υπόπτου βρίσκονται σε εξέλιξη στην καναδική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση του Καναδά (CBC). Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε απαντήσεις αμέσως μόλις είμαστε σε θέση να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Μετά τα επεισόδια με τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας, ενώ το καναδικό κοινοβούλιο παραμένει κλειστό.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, καταδίκασε την επίθεση και επισήμανε πως είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. «Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ.

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν εντός του κτιρίου και μιλούσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών, όταν σημειώθηκε η επίθεση, σύμφωνα με το γραφείο του. Ο Χάρπερ απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία, διευκρινίστηκε σχετικά, ενώ πολλοί άλλοι κοινοβουλευτικοί παρέμειναν στο κτίριο.

Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας όταν σημειώθηκε η επίθεση και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το CBC.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο CBC ότι είδαν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα τουφέκι να κινείται τρέχοντας προς το Κοινοβούλιο αφού πυροβόλησε τον στρατιώτη, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η επίθεση έρχεται λίγο μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα, όταν ένας νεαρός προσυλητισμένος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε έναν χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, ενώ το συμβάν θεωρήθηκε τρομοκρατική ενέργεια.

Ο ύποπτος, ο οποίος θεωρείτο ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία, διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του και κινήθηκε απειλητικά με ένα μαχαίρι προς αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές. Στον νεαρό αυτό είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε η καναδική αστυνομία.

Όπως ανέφεραν οι αρχές, τον είχαν συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία προκειμένου να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των φανατικών εξτρεμιστών σουνιτών. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, διευκρίνισαν οι αρχές.

Οι επιθέσεις αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση των καναδικών αρχών ότι αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Καναδάς συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ και τη Συρία, και στην παρούσα φάση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ και του προσέφερε τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.