X

Τζιχαντιστής ο δράστης της επίθεσης στον Καναδά

Καναδός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ο δράστης που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Πέθανε και ο στρατιώτης που δέχθηκε τα πυρά του ενόπλου έξω από το κτίριο.

Ant1news

Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθες στην Οτάβα του Καναδά, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στο μνημείο πεσόντων του Μεγάλου Πολέμου, απέναντι από το κτίριο του Κοινοβουλίου, πριν εισβάλει στο κτίριο της Βουλής, όπου έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Νεκρός είναι ο 24χρονος Καναδός στρατιώτης, Τζέισον Κιρίλο, ο οποίος φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα, αλλά και ένας από τους δράστες της επίθεσης, ο Καναδός υπήκοος Μικέλ Ζέα- Μπιμπού, 32 ετών.


Ο στρατιώτης που έπεσε νεκρός

Ωστόσο, η καναδική αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει για το αν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτίριο της Βουλής

Η καναδική αστυνομία προχωρά σε έρευνα προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ο οποίος κατά τις πληροφορίες  ονομάζεται Μικέλ Ζέα- Μπιμπού και φέρεται ως ύποπτος για τους πυροβολισμούς γύρω από το κοινοβούλιο του Καναδά ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. 

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενημερωθεί ότι ο δράστης είναι ένας καναδός πολίτης που έχει ασπαστεί το Ισλάμ.

Ο ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους διευκρίνισε ότι ο ύποπτος κατάγεται από την περιοχή του Κεμπέκ.  

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η επίθεση συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, λίγες ώρες μετά το φονικό, το Twitter πήρε «φωτιά» από υποστηρικτές της οργάνωσης.

Σύμφωνα με λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter, ο δράστης της επίθεσης στο Μνημείο Πεσόντων ήταν μαχητής της οργάνωσης και απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Η αστυνομία στην Οτάβα του Καναδά ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ( τοπική ώρα) ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας. 

Στίβεν Χάρπερ: «Ο Καναδάς δεν θα φοβηθεί»

«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να φοβηθεί» ξεκαθάρισε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους πολίτες της χώρας και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.

«Στην πραγματικότητα, αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας -και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας- για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά», σημείωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Την ώρα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, βρισκόταν στην αίθουσα επιτροπών της Βουλής, προτού απομακρυνθεί σε ασφαλή τοποθεσία από μέλη της προσωπικής του φρουράς. Οι βουλευτές, μέλη της επιτροπής, κατασκεύασαν μάλιστα αυτοσχέδιο οδόφραγμα από έπιπλα της αίθουσας, φράσσοντας την πόρτα, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν ενδεχόμενη εισβολή του ενόπλου στην αίθουσα.