X

Οι Ρεπουμπλικάνοι «φλερτάρουν» με την πλειοψηφία της γερουσίας

Η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον Μπάρακ Ομπάμα έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους Δημοκρατικούς.

Ant1news

Στις κάλπες θα οδηγηθούν αύριο οι Αμερικανοί πολίτες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην βουλή των αντιπροσώπων, αλλά και να ανανεώσουν τις 36 από τις 100 έδρες της γερουσίας. Μπορεί αυτή η εκλογική διαδικασία  να υστερεί σε λάμψη από τις εκλογές για τον πρόεδρο της χώρας, είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμη γιατί πρόκειται για τα σώματα από τα οποία περνάνε τα νομοθετήματα των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τις 435 έδρες της βουλής των αντιπροσώπων, η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους και αναμένεται να την διατηρήσουν αυξάνοντας και τα ποσοστά τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί από το 2006. Αυτή την φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ενδέχεται να έχουμε αλλαγή σκηνικού και το αποτέλεσμα θα κριθεί σε 10 πολιτείες που η μάχη είναι αμφίρροπη.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να πάρουν τελικά την πλειοψηφία, μένει να δούμε αν το χάσμα ανάμεσα στις παρατάξεις θα μεγαλώσει ή θα οδηγηθούν σε μια νέα εποχή μεγαλύτερης συνεργασίας. Το μεγάλο όπλο των Ρεπουμπλικάνων, είναι η δυσαρέσκεια που παρατηρείται στο πρόσωπο του Μπάρακ Ομπάμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα του είναι διαρκώς φθίνουσα και για το λόγο αυτό κάποιοι από τους υποψήφιους των Δημοκρατικών έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον πρόεδρο.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά από πολύμηνη και μάλιστα ιδιαίτερα δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία και τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτήν, ήταν η πορεία της οικονομίας και οι φοβίες των Αμερικανών για την Ισλαμική τρομοκρατία και τον ιό Έμπολα.