X

Νέος πύργος σύμβολο για την πόλη της Νέας Υόρκης

Θα καλύψει το κενό στο «σημείο μηδέν» και φιλοδοξεί να αναπτερώσει το ηθικό των Νεοϋορκέζων.

Ant1news

Έχουν περάσει 13 χρόνια από το γεγονός που άλλαξε τον κόσμο. Από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όταν οι τρομοκράτες χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και προκάλεσαν τον θάνατο 2.700 ανθρώπων.

Από το πρωί της Δευτέρας, ένα νέο ορόσημο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους εμβληματικούς πύργους και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους Νεοϋορκέζους. Το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου ονομάζεται πλέον One World Trade Center και ένας επιβλητικός ουρανοξύστης που φέρει το όνομα «πύργος της ελευθερίας», δεσπόζει σε αυτό.

Με ύψος 540 μέτρα και 104 ορόφους είναι το ψηλότερο κτίριο στις ΗΠΑ και το κόστος κατασκευής του άγγιξε τα 4 δις. δολάρια. Το μπετόν της κατασκευής του είναι ενισχυμένο με ατσάλι ώστε να αντέχει σε κάθε χτύπημα.

Στους ορόφους του θα φιλοξενηθούν οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας και μέχρι τις αρχές του 2015 θα εργάζονται εκεί πάνω από 3.700 υπάλληλοι. Το κτίριο θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμο το 2006 αλλά μια σειρά από πολιτικές κόντρες και κατασκευαστικές ολιγωρίες προκάλεσαν την τραγική καθυστέρηση.

 

Ήδη έχει νοικιαστεί το 60% του χώρου και η αρχή γενικών υπηρεσιών της κυβέρνησης κατέχει ένα μεγάλο μέρος από αυτό. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους ενοίκους, ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast θα είναι ο πρώτος ένοικος του κτηρίου, καθώς από τον 20ο, μέχρι και τον 44ο όροφο, θα στεγαστεί το νέο παγκόσμιο αρχηγείο του περιοδικού. Περισσότεροι από 3.000 δημοσιογράφοι και διαφημιστές, οι οποίοι εργάζονται για περιοδικά όπως ο «New Yorker», η «Vogue» και το «Vanity Fair», αφήνουν πίσω τους την Times Square και μετακομίζουν στο πανύψηλο κτήριο.