X

Θρίαμβος για τους Ρεπουμπλικάνους-κόλαφος για Ομπάμα

Υπό πολιτική ομηρία πλέον ο Ομπάμα, του απομένει το δικαίωμα του βέτο.

Ant1news

Το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», αποτελούν για τους Δημοκρατικούς και τον Μπάρακ Ομπάμα, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στις ΗΠΑ, για το Κογκρέσο και τους κυβερνήτες Πολιτειών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δικαιολογημένα πανηγυρίζουν καθώς  έχουν πλέον τον απόλυτο έλεγχο του Καπιτωλίου, κατακτώντας και την πλειοψηφία στην γερουσία, για πρώτη φορά μετά το 2006. Πιο συγκεκριμένα και με ελάχιστες έδρες να μην έχουν κριθεί, μέχρι τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι σε σύνολο 100 εδρών έχουν αποσπάσει τις 52 και οι Δημοκρατικοί τις 44.

Στην βουλή των αντιπροσώπων η κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων  ενισχύθηκε περαιτέρω. Σε σύνολο 435 εδρών μέχρις στιγμής έχουν κερδίσει τις 235 και οι Δημοκρατικοί τις 157, λίγο πριν την τελική καταμέτρηση. Ακόμα και στις εκλογές για τους κυβερνήτες των πολιτειών οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν τουλάχιστον 30 δικούς τους κυβερνήτες σε σύνολο 50.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλειοψηφία που είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Η ήττα θα χρεωθεί κυρίως στον Μπάρακ Ομπάμα και στην δυσαρέσκεια που εκφράζεται στο πρόσωπο του, αλλά και στην αλλαγή πλεύσης που επιχείρησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, επιλέγοντας μετριοπαθείς υποψηφίους και εγκαταλείποντας την σκληρή γλώσσα στην συνθηματολογία τους.

Τα αποτελέσματα δημιουργούν πλέον ένα νέο σκηνικό, καθώς στον Αμερικανό Πρόεδρο απομένει πλέον το δικαίωμα του βέτο, την ώρα που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα νομοθετούν κατά το δοκούν.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή πλεύσης στην πολιτική των ΗΠΑ, θα είναι πιο έντονη στην εσωτερική πολιτική και λιγότερο στην εξωτερική, όπου η συνεργασία θα είναι στενότερη ανάμεσα στις δυο πλευρές.