X

Πουλήθηκαν τα αρχεία του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Στην Κολομβία υπάρχουν ήδη πολλές φωνές που διαμαρτύρονται για την απώλεια της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς που πέρασε στα χέρια των ΗΠΑ.

Ant1news

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου φιλοξενούνται ήδη τα αρχεία των Τζέιμς Τζόις και Έρνεστ Χέμινγουεϊ, βρίσκεται πλέον  το αρχείο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αφού πουλήθηκε από τους κληρονόμους του χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί το τίμημα.

Στο αρχείο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυθεντικά χειρόγραφα του λογοτέχνη, πάνω από 2.000 επιστολές και γράμματα από τον Κάρλος Φουέντες και τον Γκρέιαμ Γκρίν. Ακόμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες, σημειωματάρια, μια γραφομηχανή και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του.

Το αρχείο του θεωρούμενου ως πατέρα του μαγικού ρεαλισμού θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπως ανέφερε το Κέντρο στο ιστολόγιο του. Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο αυτό, «ο Γκαρσία Μάρκες είχε τόσο σημαντική επιρροή στο μυθιστόρημα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα όσο ο Τζέιμς Τζόις το πρώτο μισό».

Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά αρχεία του κόσμου καθώς πέρα από τα αρχεία των Τζόις και Χέμινγουεϊ, διαθέτει και συλλογές συγγραφέων όπως ο Ουίλιαμ Φόκνερ και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

«Θέλαμε να έχει καλή παρέα», δήλωσε ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ένας από τους γιους του συγγραφέα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Μπλου της Κολομβίας και απαντώντας σε όσους δεν είδαν με καλό μάτι την πολιτιστική κληρονομιά του νομπελίστα συγγραφέα να περνάει σε αμερικάνικα  χέρια. Άλλωστε οι ΗΠΑ λόγω της στενής του φιλίας με τον Φιντέλ Κάστρο και της στράτευσης του στην αριστερά, του είχαν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα για πολλά χρόνια.

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του πάντως, ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τον Γκαρσία Μάρκες «τον σπουδαιότερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ». Η υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, η Μαριάνα Γκάρσες, δήλωσε ότι είναι «κρίμα» που η χώρα δεν θα κρατήσει τη συλλογή του πιο διάσημου γιου της, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RCN.  Αλλά ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ο ένας από τους γιους του εκλιπόντα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν του έκανε καμιά προσφορά ή πρόταση για το αρχείο του λογοτέχνη.  

Ο Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στην Αρακατάκα, μια πόλη στη βόρεια επαρχία Μαγκνταλένα της Κολομβίας, την 6η Μαρτίου του 1927. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά έγινε διάσημος ως συγγραφέας βιβλίων όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, κι ο  Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας.