X

Χάος στις ΗΠΑ – Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών και σοβαρά επεισόδια - LIVE

Έκρηξη οργής σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μετά την απόφαση να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός που τον περασμένο Αύγουστο σκότωσε άοπλο 18χρονο.

Ant1news

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί το Μισούρι των ΗΠΑ μετά την απόφαση του σώματος ενόρκων να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός που τον περασμένο Αύγουστο σκότωσε άοπλο 18χρονο σε δρόμο του Φέργκιουσον.

Χιλιάδες αμερικανοί εξοργισμένοι απο την απόφαση, βγήκαν στους δρόμους απο το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και απο το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες.

 

 Στο Φέργκιουσον ξέσπασαν ταραχές ενώ σύμφωνα με την αστυνομία του Σεντ Λιούις οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται.

Ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε οτι προσωπικά "άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς" στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά "δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος".

Στους δρόμους του Φέργκιουσον επικρατεί χάος. Η αστυνομία κάνει λόγο για λεηλασίες και φωτιές σε κτίρια ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν "Ο ρατσισμός σκοτώνει", "Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί". "Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη", φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα, παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε "Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν".

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε" και κρατώντας πανό που έγραφαν "Σταματείστε τον ρατσισμό της αστυνομίας" και "Η Ζωή των Μαύρων μετράει". Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Ομπάμα «είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.