X

Ομπάμα: Δεν ήταν πράξη πολέμου η κυβερνοεπίθεση στη Sony

Ο Αμερικανός πόλεμος απέρριψε τα περί πράξης πολέμου, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν την «ανάλογη απάντηση».

Ant1news



Σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν την «ανάλογη απάντηση» στους υπεύθυνους της κυβερνοεπίθεσης στην εταιρεία Sony,  έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο CNN, ένα περιστατικό για το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί υπαίτια τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που εξετάζει με τους συμβούλους του το είδος της απάντησης στην επίθεση, ανέφερε, πάντως, ότι δεν ήταν πράξη πολέμου.

«Όχι, δεν νομίζω ότι ήταν μια πράξη πολέμου. Νομίζω ότι ήταν μια πράξη κυβερνο-βανδαλισμού που ήταν πολύ κοστοβόρα, πολύ ακριβή. Τη λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά. Θα απαντήσουμε ανάλογα», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στην εκπομπή του CNN «State of the Union with Candy Crowley», η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα.

Η κυβερνοεπίθεση υποχρέωσε το στούντιο του Χόλιγουντ που ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία να αποσύρει την κωμωδία «The Interview» ("Η συνέντευξη"), η οποία ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ταινία παρουσιάζει τη φανταστική δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη βορειοκορεατική ηγεσία.

Από πλευράς της, πάντως, η Βόρεια Κορέα επιμένει να αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στη Sony και προτείνει τη διεξαγωγή κοινής έρευνας με τις ΗΠΑ για την υπόθεση. Ωστόσο, ο Ομπάμα κατέστησε σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τοποθετήσει εκ νέου τη Βόρεια Κορέα στη λίστα των ΗΠΑ με τις χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην άποψή του ότι η εταιρεία ψυχαγωγίας διέπραξε ένα λάθος με την απόφαση να αποσύρει την ταινία. «Αν μου είχαν μιλήσει απευθείας για την απόφαση αυτή, μπορεί να είχα τηλεφωνήσει στις αλυσίδες των κινηματογράφων και στους διανομείς και να τους είχα ρωτήσει τι ήταν αυτή η ιστορία», τόνισε σχετικά.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε πως το διακύβευμα είναι η σημαντική αρχή της ελευθερίας του λόγου. «Αν δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο στο οποίο ένας δικτάτορας σε μια άλλη χώρα μπορεί να εμποδίσει, μέσω της κυβερνητικής, ξέρετε, την αλυσίδα διανομής μιας εταιρείας ή τα προϊόντα της και, κατά συνέπεια, αρχίσουμε να λογοκρίνουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι πρόβλημα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Θα πρέπει να εργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εργαστεί από κοινού για να σκληρύνει τις ιστοσελίδες του. Αλλά στο ενδιάμεσο, όταν υπάρξει μια παραβίαση, πρέπει να κυνηγήσουμε τον υπαίτιο. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούμε», υπογράμμισε.